26 Юни 2019

Вие сте тук

Общините Гоце Делчев и Гърмен - домакини на Петия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

10.09.2018

 

Петият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе в община Гоце Делчев и община Гърмен от 26 до 27 септември 2018 г., съобщиха организаторите. Тази година темата на конгреса е „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм”.Партньори на конгреса са Министерство на туризма, Община Гърмен и Община Гоце Делчев. Сред официалните лица за участие във форума са поканени представители на Комисията по здравеопазване към 44-ото Народно събрание на Република България, министри, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции. Сред специалните гости на конгреса ще бъде лично президентът на Европейската СПА асоциация (ЕSPA)  г-н Тиери Дюбоа, членове на Борда на ESPA, както и членовете на УС на БСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия.

 

Вече пета година Годишният конгрес на БСБСПА се утвърди като един от значимите национални форуми в България с фокус към медикъл СПА и СПА туризма. От една страна, той поставя целите на всички ангажирани с това продуктово направление;  оценява докъде сме стигнали в развитието на този важен за страната ни туристически продукт; обобщава основните проблеми пред сектора, които пречат на по-нататъшното му развитие; обсъжда правилния план за действие за бъдещето на медикъл СПА и СПА туризма, за да го постигнем в  диалог между нас, с местната и с централната власт.

 

От друга страна, след успешните конгреси на БСБСПА в Поморие, Хисаря, Сандански, кк „Св. св. Константин и Елена” – Варна и Кюстендил, предстоящият форум има за цел да покаже уникалния продукт на една по-малко позната в национален план, българска дестинация, развиваща качествен медикъл СПА и СПА туризъм - Гоце Делчев и Гърмен.  Като домакини на Петия конгрес, те ще представят своите възможности с подкрепата на съюза и колегите от туристическия бизнес, за да получат перспектива и мотивация за развитие и излизане и на международния пазар.

 

Община Гоце Делчев, разположена в Югозападна България, по поречието на река Места, е съставена е от 12 населени места с население над 35 000 души. Гр. Гоце Делчев е център на агломерация с общо 71 752 жители, тъй като се явява естествен културен, административен, финансов и икономически център и за съседните общини – Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. Градът е наследник на Никополис ад Нестум - древния град, основан през II век от н. е. от римския император Траян. Откритите от археолозите раннохристиянски паметници, части от базилики и други свидетелства, доказват, че градът датира от IX-X век.

 

 

През последните години в община Гоце Делчев са реализирани много мащабни проекти, финансирани със средства на ЕС. Туристическата инфраструктура е добре развита, разработени са десетки туристически маршрути и еко пътеки в Пирин и Родопите, изградени са туристически информационни центрове в Гоце Делчев и село Делчево. В района на Гоце Делчев се намират три манастира и десетки черкви – 35 на брой. Десетки са природните забележителности и паметници на културата, които привличат тук все повече туристи, които откриват една по-малко позната дестинация, която ги очарова.

 

В територията на общината попадат най-югоизточните части от Национален парк Пирин, включен в списъка на Световното природно наследство на ЮНЕСКО. Характерно за общината е разнообразието на ландшафтните форми. Интересни са проломът Момина клисура, и редица скални феномени като Купена, Пиростията и други. Все по-известни сред туристите са имената на „Попови ливади”, Гърмен, Огняново, Делчево и др.  Територията на общината е богата на води: основната водна артерия е р. Места и нейните притоци, високопланинските Пирински езера (Брезнишки, Корнишки), множество изкуствени водоеми и минерални извори (Баничански и Мусомищки в местността „Топлика”).  

 

Красива природа, запазено наследство, известни фестивали, еко пътеки и гостоприемно население – това е част от една дестинация, която изненадва туристите. Участниците и гостите на петия конгрес на БСБСПА ще я открият чрез природните феномени, минералната вода, новите туристически обекти, традициите и вкусната храна на региона.

 

Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация SPA): „Основните проблеми, които ще бъдат очертани на конгреса в края на м. септември, са конкретни и заедно с участниците, чуждестранните и българските експерти, ще търсим техните решения. Сред тях са: липсата на актуална стратегия за ефективно използване на минералната вода – ще очакваме отговорът от МОСВ. Липсата на  програми за саниране и облагородяване на инфраструктурата свързана с тръбопроводната мрежа и инфраструктурата около минералните извори, които да обхванат всички значими балнео/СПА дестинации – ще очакваме отговорът от МОСВ. Ще чуем проблемите, с които се сблъсква местната власт в областта на медикъл СПА и СПА туризма. Ще дискутираме заедно кадровия потенциал – с иновативни програми за обучение на кадри и добри практики за задържането им в страната.

 

Важно е да си отговорим защо не успяваме да пробием на пазара на здравно-осигурените европейски граждани и какво трябва да направим – ще чуем специалния ни гост  Франц Тервей, експерт с 30-годишен стаж на германски и европейски здравноосигурителни пазари. Сред очакванията на колегите от бизнеса и членовете на съюза, е да се запознаем с добри практики за увеличаване процента на вътрешния туризъм в други държави, членки на европейския пазар (Франция и Унгария). И да лобираме настоятелно пред централната власт за възможността българските граждани да имат достъп до програми за превенция и промоция на здравето, финансирани от здравните ни  осигуровки (частично или напълно) в сертифицирани, според наредбите на МЗ и МТ, бази. Годишните конгреси на БСБСПА настояват за по-ефективно презентиране на отделните дестинации – с цел ясни послания към потребителите, както и за по-силна реклама в Европа и на извън европейските пазари. По тази тема сме поканили специалния гост Арън Уилтшир, ръководител проекти в Европейска туристическа асоциация (ЕТОА).

 

Иван Биларев, член на Контролния съвет на БСБСПА, собственик на изба и комплекс UVANESTUMWine&SPA и комплекс ThermaVitae: „Най-важният принос от провеждането на конгресът на БУБСПА ще е възможността да представим не само потенциала, но и реализираните възможности за целогодишен туризъм в региона. Поради факта, че района е пограничен, дълги години с ограничен достъп, развитието на туризъм тук не е било приоритет. Факт е, че районът ни е изключително богат на културно-исторически и природни богатства, туристически забележителности и възможности за почти всички видове туризъм: СПА и медицински, винен, кулинарен, културно-исторически, еко, планински, поклоннически, активна почивка (спорт), конферентен и събитиен, семейни ваканции. За съжаление това е малко известно не само на чуждестранните, но и на българските туристи.

 

Предвид потенциала на даденостите и ресурсите, които имаме, през последните години тук се реализираха съществени инвестиционни проекти в областта на туристическата инфраструктура, обекти, атракции и услуги. Непрекъснато се полагат усилия за създаване и прилагане на високи качествени стандарти за обслужване. В момента основно гостите на района са тези, които популяризират дестинацията и се връщат многократно. Затова ценим всяка подкрепа от страна на държавата и бранша за популяризиране на общините Гоце Делчев и Гърмен като целогодишна туристическа дестинация. За всички нас, които работим в сферата на туризма, подкрепата на национално ниво, както и общите усилия в посока реализиране и промотиране на качествен български туристически продукт са от огромно значение.”

 

Програмата на Петия конгрес на БСБСПА включва пет дискусионни панела с участието на водещи чуждестранни и български експерти и лектори, с представяне на опит и добри практики на колеги от ESPA и водещи европейски СПА дестинации. С интерес се очаква промотирането на новата интернет платформа на съюза, целяща  представяне на всяка една дестинация с нейното USP и директно достигане до информацията и конкретните оферти на членовете на организацията до крайния потребител. В рамките на програмата на годишния конгрес на БСБСПА, ще състои Церемонията по връчване на Годишните награди на съюза.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed