22 Септ. 2018

Вие сте тук

Германски съд осъди община заради входна такса за плажовете

14.09.2017
Снимка: 
© Niko Goretzki

Хората не трябва да бъдат принуждавани да плащат, за да се разхождат по германските плажове или да плуват в морето, постанови днес съд, поставяйки под въпрос частните плажове по Северно и Балтийско море, предаде Ройтерс.


Крайбрежният град Вангерланд, който е на 170 км западно от Хамбург, е даден на съд от двама жители на съседни градове, които настояват за свободен достъп до двата градски плажа на Северно море.


Туристическата служба на Вангерланд почти изцяло е заградила плажовете, като е сложила съоръжения, направила е детски площадки и има спасители. Тя е въвела вход от 3 евро на посетител през летния сезон, като изключение се прави за жителите и туристите от самия град.
Според германския закон всеки може да влиза в неизползвани участъци от земя, като целта е хората да имат достъп до природните красоти на страната и да си почиват на открито.


Съдът в провинция Долна Саксония миналата година отсъди в полза на Вангерланд, посочвайки, че въпросните плажове не са неизползвана земя, а са дадени от градските власти под наем за търговски цели.


Федералният административен съд посочи в днешното си решение, че градът не може да налага входна такса на посетителите, които искат да се разходят на плажа или да поплуват, но може да им иска такса за използването на съоръженията там.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed