12 Дек. 2023

Вие сте тук

Емблематичния десерт "Уимбълдън" приготвят в курорта „Албена“ за мач на Григор Димитров

03.07.2017

По интересен начин ваканционно селище „Албена“ ще посрещне първия мач на най-добрата ни ракета Григор Димитров в най-стария от четирите турнира от Големия шлем Уимбълдън.

 

Курортът ще изненада гостите си с десерт със 140-годишна история в кралския турнир на трева, споделя Светла Кръстева,  мениджър "Хранене" в Албена. В голяма част на ресторантите на хотелите и в а ла карт ресторантите през следващите две седмици ще бъде предложен десерт "Уимбълдън", който включва уникалната комбинация от ягоди с ванилова сметана. Това ще стане още този вторник, когато Гришо излиза срещу аржентинеца Диего Шварцман в двубой от първия кръг на основната схема.

 

Защо точно ягоди? Истината е, че няма конкретна причина. Просто всеки път, когато събитието се е провеждало, им е бил сезонът. А и още по времето на Викторианската епоха се считало за изискано да се консумира именно плода на растението от семейство „Розоцветни“, който години по-късно гали вкусовите рецептори на зрителите по трибуните, а сега и на гостите в Албена, разказва Руслан Йорданов,  старши мениджър "Спорт" в курорта.

 

Легендата гласи, че Томас Уолси, който е бил влиятелен английски държавник и кардинал на Римокатолическата църква, измислил комбинацията от ягоди и сметана. Специалният крем бил „диета“ на селяните, докато червеният плод се консумирал само от заможните, а комбинацията давала символичната възможност бедни и богати да се съберат.

 

За пръв път десертът е поднесен на зрителите през 1877 г., когато 200 души присъстват на финала, когато Спенсър Гор се превръща в първия шампион на турнира. От тогава насам са се консумирали тонове ягоди, като към днешна дата за двете седмици, в които Уимбълдън се провежда, се изяждат  средно по 28,000 килограма.

Наскоро в Албена наскоро бе открит нов тенис център, а с 19-те си корта ваканционното селище е дестинация №1 за този спорт в България, припомнят от курорта. В момента тенис школи от Русия водят своите занимания в курорта.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed