14 Юли 2020

Вие сте тук

ЕС ще намали акриламида в пържените и печените храни заради риск от ракови заболявания

20.07.2017
Снимка: 
Shutterstock

Представителите на страните членки на ЕС подкрепиха снощи предложение на Европейската комисия за намаляване в храните на веществото акриламид, за което се смята, че предизвиква ракови заболявания, предаде ДПА.


Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) потвърди през 2015 година канцерогенния характер на акриламида - вещество, което се формира, когато картофите, зърнените храни и продуктите с кафе са обработени при висока температура като пържене и печене.


Според ЕОБХ най-важните групи храни с високо съдържание на акриламид са пържените картофени продукти, кафето, бисквитите, крекерите, хляба.


ЕС реши да се намеси, тъй като сегашните равнища на присъствие на акриламида в храните сред различните възрастови групи буди притеснения що се отнася до канцерогенните последици, според новата европейска разпоредба, която ще изисква хранителните компании да намалят присъствието на акриламид.


Един начин за намаляване на количеството акриламид в пържените картофи ще бъда те да се режат по-дебели и след това да се бланшират във вода преди да се пържат. Предложението предизвика смут в Белгия- страната, която смята, че е изобретила пържените картофки и където традиционните картофки се пържат два пъти.


Проекторазпоредбата сега е изправено пред няколко институционални препятствия, включително приемане от Европейския парламент, преди окончателно да бъде одобрено, което се предвижда за пролетта на 2019 година.


Акриламидът е продукт на т.нар. реакция на Майар, която причинява покафеняване на храните при готвене и им придава приятен вкус. Реагирайки помежду си, захарите и аминокиселините произвеждат хиляди различни химични съединения. Особено високи нива на акриламид се откриват в съдържащите скорбяла храни като картофи и хляб, когато се приготвят на температури над 120 градуса Целзий.


В тялото акриламидът се преобразува в друго съединение - глициамид, което може да се свърже с ДНК и да причини мутации. Изследвания с животни са показали, че акриламидът е свързан с риск от всички типове рак. Изследването на ефекта му при хора е много по-трудно, но експертите не изключват възможността опасността да е същата като при животните. Колкото повече акриламид се консумира, толкова по-висок е рискът.

 

Белгийските медии остро реагираха, посочвайки, че решението на ЕС ще нанесе удар по местната гастрономия, в която почетно място заемат пържените картофки, съобщи агенция Ройтерс. Според нея точно белгийският метод на пържене на картофки при висока температура увеличава съдържанието на акриламид в тях. 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed