31 Март 2020

Вие сте тук

Българските учени създават безглутенова бира

05.07.2017

Безглутеново пиво, което би могло да влезе в категорията на функционалните напитки, разработват български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Това стана известно на проведената  наскоро VIII Национална конференция по хранене. Събитието, събрало утвърдени специалисти от тази област, бе организирана от Българското дружество по хранене и диететика (БДХД).

 

Четири от научните доклади на форума бяха свързани с качествата на бирата и с иновациите в пивоварните технологии. Акцентът беше поставен върху разработването на пива с ниско съдържание на глутен и въздействието на умерената консумация на бира върху здравето.

 

Създаването на безглутенова бира е актуално заради чувствителността на много хора към глутена, стана известно от доклад на проф. д-р Габриела Маринова, директор на ИКХТ и колектив. Като една от най-разпространените напитки в световен мащаб, безглутеновата или с ниско съдържание на глутен бира придобиват все по-голяма популярност.  Последните разработки на безглутенови пива – ейл и лагер, се приемат като положителна стъпка от тези, които имат глутенова непоносимост и стимулира най-вече търсенето на безглутенови суровини, съобразени с процесите в пивоварството.

 

Учените  търсят суровини, които да са подходящи за създаването на безглутенова бира - просо, елда, киноа, сорго, ориз и др. Българският опит е в използването на пивна мъст от ечемичен малц с добавени просо, царевичен грис и ориз в различни съотношения и два щама пивни дрожди от колекцията на ИКХТ.

 

Проф. д-р Донка Байкова акцентира в презентацията си върху създаването на безалкохолна и нискоалкохолна бира с помощта на модерни технологии. Според нея най-важното е, че безалкохолното пиво от една страна съдържа всички характеристики на традиционната бира, а от друга - липсата на алкохол го прави подходящо за по-широка консумация. То може да има благоприятно действие върху здравето и може да обогати диетата на съвременния човек.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed