29 Ян. 2020

Вие сте тук

Барселона ще засили борбата с незаконните квартири за туристи

21.08.2017

Барселона планира да наеме десетки нови инспектори, които да водят борба срещу незаконното даване под наем на жилища, тъй като туристическият център се опитва да наложи лицензионен режим на хората, които използват сайтове като Еърбиенби (Airbnb), за да предлагат квартири, предаде Ройтерс.


Подобно на други популярни дестинации като Палма де Майорка и Сан Себастиан, Барселона се сблъсква с недоволството на местните жители, които заявяват, че бумът при краткосрочното даване на жилища под наем измества от пазара дългосрочното наемане и води до скок на цените.


Барселона вече изисква хората, които дават жилища под наем, да имат лиценз. Преди година по-малко от 10 инспектори проверяваха дейността с отдаването на квартири. Сега те са 80, а догодина ще бъдат 110, уточни ръководителката на градското планиране Жанет Санс.


Засега Еърбиенби сътрудничи на местното правителство и премахна 1000 незаконни туристически квартири от сайта си, но е ясно, че има още много работа за вършене, посочи в интервю Санс. Тя допълни, че все още има около 5000-6000 незаконни туристически квартири в каталунската столица Барселона, която привлича милиони туристи всяко лято.


Еърбиенби се съгласи през юли да работи с Барселона за премахването на обяви, които могат да засегнат наличността на жилища за дългосрочно наемане в Барселона, както и фирми, които използват сайта. Балеарските острови въведоха закон този месец за ограничаване на незаконните квартири, като хазяите ще бъдат глобявани с до 40 000 евро за пускането на обяви за квартири, които не са лицензирани.


Испания очаква рекорден брой чуждестранни туристи - 83 милиона тази година, според прогнозата на Кайша банк (Caixabank).

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed