07 Окт. 2022

Вие сте тук

Атентатът в Барселона - най-лошият сценарий за големите туристически дестинации

18.08.2017

Терористичното нападение в Барселона е най-страшният сценарий за големите туристически дестинации, пише в. "Фигаро" в електронното си издание, припомняйки, че всяка година каталунската столица привлича милиони туристи.
Емблематичният и много оживен булевард "Лас Рамблас" е символът на провинциалния град, превърнал се за няколко години в световна столица на туризма. Всяка година около 10 милиона туристи пристигат тук, за да прекарат ваканцията в празнична атмосфера - следобед на плаж, после цяла нощ веселба. През лятото Барселона е град, който никога не спи, се казва в публикацията.


Свръхпосещавана, дори задръстена от посетители, Барселона беше в светлината на прожекторите цяло лято, припомня "Фигаро". Жителите на града, начело с кметицата Ада Колау, подкрепяна от лявата партия Подемос, заявиха, че им е писнало от този туристически поток. Платформата за наемане на частни квартири Еърбиенби (Airbnb) има такова мащабно присъствие, че барселонци се чувстват прогонени от центъра на града с все по-многобройните незаконно давани под наем жилища.


Барселона, която е с население от 1,6 милиона души, посреща годишно не само десетина милиона туристи, които остават да пренощуват поне една вечер. Към тях се прибавят още десет милиона, пристигнали с круизни кораби, които само прекарват деня в града. Това е градът в Европа, който преживява най-силния туристически бум след Олимпийските игри през 1992 година. Тя е и най-голямото круизно пристанище в Европа.


Потокът от чуждестранни туристи става все по-голям и благодарение на нискотарифни авиокомпании като Райънеър (Ryanair) и изиДжет (easyJet).


"Лас Рамблас" е една от няколкото митични градски артерии, известни в цял свят, подобно на "Променад-дез-Англе" в Ница или "Шан-з-Елизе" в Париж. Туристите задължително посещават и прочутите забележителности като храма "Саграда фамилия" (4,5 милиона посетители през 2015 година), парка Гуел (2,9 милиона посетители) и музея на ФК Барселона (1,9 милиона).

 

По данни на Агенцията по туризъм на Каталуния 15-те най-посещавани обекта в Барселона са посрещнали близо 21 милиона туристи миналата година. Сред тях най-многобройни са испанците (над 20%) и  европейците (51%), начело с британците, французите, италианците и германците.

 

Източник: в. Фигаро

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed