17 Юли 2019

Вие сте тук

Малко село в Аляска изживява бум на туризма с полярни мечки

05.09.2018
Снимка: 
Smitsonianbank.com

Малко селце в американския щат Аляска изживява бум на туризма в последните години, тъй като полярните мечки прекарват повече време на сушата, отколкото в ледените арктически води, информира Асошиейтед прес.


Над 2000 души са посетили селцето Кактовик, разположено на бреговете на морето Бофорт в северната част на Аляска през миналата година, за да видят полярните мечки в дива среда, докладва Аляска'с енерджи деск (екип от шестима репортери, които се занимават с енергетика и околна среда в Аляска - бел.ред.).


Далечната северна общност е разположена на северния бряг на остров Бартер, на брега на морето Бофорт в една територия, където бързото глобално затопляне е ускорило движението на морския лед, основното местообитание на полярните мечки. Тъй като ледът е отстъпил до дълбоките води извън континенталния риф, повече полярни мечки са останали на сушата, за да търсят храна.


Селото е имало по-малко от 50 посетители преди 2011 година , информира Дженифър Рийд от Националния арктически резерват за диви животни.


"Днес говорим за стотици и стотици посетители от целия свят всяка година", твърди Рийд.


Полярните мечки винаги са били често срещана гледка в леденото море край Кактовик, но жителите започнали да забелязват промяна в средата на 90-те години. Видимо повече мечки оставали на сушата и изследователите започнали да забелязват, че повече женски мечки си правели дупки в снега на сушата вместо в леда.


Службата за защита на рибните ресурси и дивите животни на САЩ започнала да получава доклади за нарастващия брой полярни мечки на територията в началото на новия век , каза Рийд. Колкото повече внимание се отдавало на тежкото състояние на полярните мечки преди десетилетие, толкова повече туристи се отправяли към Кактовик.


Мнозинството от туристите посещават мястото през есента, когато мечките са принудени да излязат на сушата, тъй като ледът е най-отдалечен от брега. Някои мечки остават блокирани на брега близо до Кактовик, докато морето замръзне отново през октомври и ноември.

 

Източник: Асошиейтед прес

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed