25 Авг. 2019

Вие сте тук

22 хил китайски туристи са посетили България през 2016 г

10.08.2017
Снимка: 
Община Велико Търново

 

12 млн китайци са пътували до Европа

 

Общо 22 хил туристи от Китай са посетили България през миналата година. Това е само малка част от 12-те милиона китайци, които са пътували до Европа през 2016 г. Общо 122 млн граждани на Китай са били в чужбина през миналата година. Това  заяви посланикът на Китай Джан Хайджоу, който бе на посещение във Велико Търново.

 

Посолството на Китай ще съдейства за популяризирането и рекламирането на българския туристически продукт на китайския пазар, заяви посланикът. Според него вече се водят двустранни разговори на национално равнище за визови улеснения и преки самолетни полети. Необходими са обаче съвместни усилия за привличане на повече китайски туристи в България, допълни той.

 

Във Велико Търново посланикът бе посрещнат от заместник-кметовете на общината Снежана Данева - Иванова и проф. Георги Камарашев. Тримата са обсъдили възможностите за развитие на двустранните отношения в сферата на туризма и икономиката.


България има огромен потенциал за китайските туристи, но трябва да бъдат набелязани конкретни стъпки както от българска, така и от китайска страна, за да се увеличи техният брой, каза посланикът. Според него е важно българските туроператори да предложат интересни маршрути, които да привлекат китайските туристи и да ги задържат по-дълго в страната.


През септември  Велико Търново ще посрещне делегация от Пекин, с която ще бъдат обсъдени възможности за обмен на туристически групи, посочи заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.
Важно е да се утвърждават преките контакти между местните власти от едната и другата страна, посочи китайският посланик. Според него пример за такова добро сътрудничество са връзките между Велико Търново и китайския град Сиан.


Посланик Джан Хайджоу изрази увереност,  че икономическите и културните контакти между България и Китай ще се засилят, тъй като 2018 година е обявена за година на туризма ЕС - Китай.


В рамките на обиколката си в региона посланикът на Китай е посетил Горна Оряховица и се е срещнал с представители на местния бизнес.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed