28 Септ. 2021

Вие сте тук

14 пъти повече руски туристи в Турция

03.07.2017

Руските туристи в Турция са се увеличили през май с 1384 процента спрямо същия месец на миналата година, сочат огласени днес официални данни, цитирани от турските вестници.


Според представените от Министерството на туризма данни 608 472 руснаци са посетили Турция миналия месец. Броят им е по-висок дори в сравнение с май 2015 г., т.е. преди кризата със сваления самолет.


Чуждестранните туристи в Турция като цяло са нараснали с 16,3% до 2,89 милиона души през май след тежка година, в която секторът бе тежко засегнат от поредица бомбени нападения, дипломатическа криза с Русия и неуспешен опит за преврат.


Пристигналите от Европа туристи обаче са продължили да намаляват и през май, когато 1,1 милиона европейци са посетили Турция - спад с около 20% на годишна база.


През първите пет месеца на годината общо 8,8 милиона чужденци са пристигнали в Турция - с 5,5% повече от същия период на 2016.


През май Русия е била главният туристически пазар за Турция, като всеки пети турист в общия брой на пристигналите чужденци е бил от там. Следват Германия с 10,2% и изненадващо Грузия с 8,1%. След тях се нареждат Великобритания и България.


През май броят на пристигналите туристи от Германия, някога водещ туристически пазар на Турция, е спаднал с 31% на годишна база до 295 007 души.


Равнището на заетост в хотелите е нараснало до 61,5% през май с 8,3-процентно увеличение на годишна база. Приходите, отчетени през същия период, обаче са намалели.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed