31 Март 2020

Вие сте тук

10 хиляди литра зехтин са изтеглени от търговската мрежа

19.07.2017
Снимка: 
Shutterstock

Не отговарят на стандартите за търговия

 

Близо 10 хиляди литра зехтин и растителни масла смес със зехтин са изтеглени от търговската мрежа, съобщи Българската агенция по  безопасност на храните.Причината е, че те не отговарят на стандартите за търговия, уточниха от агенцията след извършени проверки.

Общо 1140 проверки на територията на цялата страна са извършили експертите от агенцията. Обект на инспекциите бяха супермаркети и специализирани хранителни магазини, складовете за търговия на едро и дребно, логистични центрове на търговските вериги и производствени обекти,  с дейност производство и/или бутилиране на маслинови масла и смеси от растителни масла. Взети са 20 проби за лабораторни изпитвания за съответствие с характеристиките на категориите маслинови масла.

В резултат на проверките са издадени са 183 предписания за спиране от реализация, на неотговарящи маслинови масла със стандартите за търговия.

Анализът показва, че на българския пазар се предлагат някои видове маслинови масла, които не отговарят на изискванията за етикетирането, характеристиките и наименованията. Обозначенията на опаковките са само за търговската марка,като липсва описание или налична информация и изображения, уточняват от агенцията.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed