20 Апр. 2024

Вие сте тук

Green Life Beach Resort и галерия-хотел Графити – с отличия от Сграда на годината

15.12.2011

Green Life Beach Resort стана ваканционен комплекс на годината в Националния конкурс „Сграда на годината” 2011 г., наградите в който снощи бяха раздадени за десети пореден път в София. Наградата получи Paradise Gardens & Town House, вторият етап от Green Life Beach Resort край Созопол. Според журито то дава прецизен отговор на нуждите на курортите от повече обществени пространства и услуги, зелени площи и ненатрапчиво присъствие в околната среда.

 

Съперници в надпреварата за титлата бяха още ваканционните комплекси „Естебан“ в Несебър, Пенелопе Палас и Български розови градини в Поморие, както и акваклуб Котвата в Сапарева баня.

 

След като само преди седмица хотел-галерия „Графит” във Варна получи друга награда, той стана победител в категорията „Хотели” заради новаторското съчетаване на културно и търговско предназначение и съвременна архитектура, които гарантират, че престоят на гостите на града ще се превърне в запомнящо се преживяване. За наградата се бориха още „Рачев хотел Резиденс „ в Арбанаси и Хотел с ресторант и спа център 6АТО, разположен във вилната зона на София.

Уважението към историята е основно предизвикателство за архитектурата, което беше посрещнато достойно в проекта на възстановената „Къща на Яблански” в София и превръщането й в сграда с обществени функции The Residence Exclusive Club. Това беше високо оценено от журито, което и връчи наградата в категория „Паметници на културата”.


Връщането на емблематичното за Бургас Морско казино на жителите на града след реконструкцията и превръщането му в обществен и културен център беше разпознато от публиката на конкурса, която го избра за носител на Сграда на публиката за 2011 г. с интернет гласуване с резултат 1 873 гласа.

24-членното авторитетно жури с председател заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева отличи общо 12 нови и възстановени сгради с награди в десетото издание на престижния конкурс. Тази година той премина под знака на опазването на културно-историческото наследство, възстановяването и подобряването на градската среда и инфраструктура и намаляването на последствията върху околната среда.

 
В церемонията по награждаването участваха министрите Сергей Игнатов и Свилен Нейков, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметовете на Бургас - Димитър Николов, и на Ловеч - Минчо Казанджиев, водещи представители на професионалните и бизнес средите.

Информация за всички наградени сгради, участвали в конкурса, може да се намери и на неговата интернет страница на адрес www.buildingoftheyear.bg/category.php?year=2011)

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed