29 Март 2024

Вие сте тук

Туристическият бранш иска собствено министерство

15.06.2014

Да бъде създадено Министерство на туризма поискаха представители на туристическия бранш по верме на кръгла маса, на тема: "Проблеми на националните курорти и пътя към тяхната самостоятелност", организирана в рамките на откриването на летния сезон в курорта.  Организатор на събитието бе Съюзът на собствениците на Слънчев бряг с председател Елена Иванова. Националните курорти в България трябва да станат обособени самостоятелни ареали, да се регламентира законово техният статут, да има ясна дефиниция  как да се развиват, как да се финансират и как да разходват по най-добрия начин средствата.

 

Исканията ще бъдат обединени в обща Харта, която ще бъде изготвена от браншовиците на работна среща следващата седмица. „С тази харта ще настояваме пред всяко следващо управление, исканията ни да бъдат изпълнени и да получим собствено министерство”, каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците- Слънчев бряг.

 

"Необходимо е да се създаде курортен ареал, който да регламентира курорта като териториална единица със собствена инфраструктура и специален статут, като идеята е да може да се самоуправлява. Важно е да има възможност да участва в управлението на средствата, които самият той е генерирал и с колективен управяващ орган“, каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.  Според него трябва да се търси решение на проблемите, а това минава през приемането на единен закон, който да регламентира дейността на туризма, наложил се като  структуроопределяща индустрия в България. Тя генерира 13,6 процента от БВП на страната, участва в решаването на редица социални проблеми, сред които безработицата в малките населени места,  като за някои български общини  туризмът е единствената възможност за устойчиво икономическо развитие, допълни  заместник- министър Ботев.

 

Въпрос на броени дни е откриването на консулската служба на България в Екатерининбург, една от големите области в Русия. "Анализите ни показват, че можем да очакваме от тази голяма провинция около 70 хил. руски туристи да посетят страната ни". Той припомни, че от началото на годината отчитаме ръст на посещенията с цел ваканция и почивка от руски и украински туристи, а само преди седмица е издадена и 100-хилядната виза на руски турист от консулската служба на България в Москва. 14 процента повече са и издадените български визи в Украйна за месец  април тази година, спрямо същия период за 2013 г.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed