20 Апр. 2024

Вие сте тук

Норвегия спечели Bocuse d’Or

01.02.2015

Отборът на Норвегия  спечели Златния Бокюз, съобщиха организаторите на 15-я конкурс, организиран от легендата в кулинарията Пол Бокюз.

 

За пети път в историята на престижния кокурс представители на Норвегия грабват приза. Екипът, ръководен от шеф Орхан Йоханенсон, изпревари съперниците си от 23 държави.

 

По традиция в рамките на Bocuse d’Or  в продължение на два дни шеф-готвачите демонстрираха майсторството си пред публика. Новост за участниците тази година стана задача, свързана с приготвянето на ястие от съставка, която се съобщава в навечерието на състезанието. Това според организаторите добавя нотка на непредсказуемост на надпреварата.

 

За пръв път в първата тройка се включи отборът на САЩ начело с шеф Филип Тесие, който остана на второ място. Бронзовият Бокюз отиде при представителите на Швеция. Шеф Томи Милимяки, който ръководи отбора, вече за втори път участва в състезанието. През 2011 г. той донесе на страната си сребърна награда.

 

Японските готвачи тази година грабнаха медал за най-добро рибно ястие, а отборът на Финландия – за най-добро месно ястие. В десятката намериха място представители на Дания, Франция, Исландия, Холандия и Великобритания.

 

Конкурсът  Bocuse d’Or води начало от 1987 г. и е отворен за всички професионални готвачи, независимо от това къде работят. Подборът на финалистите минава през два етапа: първо участниците се включват в национална надпревара, след което получават право да се явят на континентален тур Bocuse d’Or Europe, Bocuse d’Or Asia и Bocuse d’Or Amerika.

.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed