20 Апр. 2024

Вие сте тук

Майонезата навършва днес 255 години

28.05.2012

 

Според кулинарните историци майонезата празнува днес 255-ия си рожден ден. Според една от легендите за създаването й популярният днес сос е забъркан точно на 28 май 1757 година от френски готвач.


Преданието разказва, че същата година се водели люти битки за средиземноморския остров Менорка, чиято столица е старинният град Майон /или Меон/.


Градът бил завладян от французите, водени от херцог Ришельо, роднина на познатия на всички от „Тримата мускетари“ кардинал Арман Жан дю Плеси Ришельо. Градът бил обсаден за дълго от англичаните и храната била на привършване. Всъщност, готвачите разполагали единствено със зехтин и пуешки яйца, затова менюто на гарнизона варирало между пържени, бъркани яйца и омлет. Не само на войниците, но и на самите готвачи им омръзнало еднообразното меню. Тогава лишният шеф-готвач на херцога решил да експериментира. Той старателно разбил жълтъците със захар и сол и започнал да добавя към сместа зехтин. После сипал малко лимонов сок – и сосът бил готов. Дори най-коравият хляб променял напълно вкуса си, намазан с него.

Повече за майонезата можете да прочетете в следващия брой на THExperts

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed