28 Март 2024

Вие сте тук

Качеството на храните се подобрява според проучване на Gallup

21.05.2012

Всеки трети българин оценява положително качеството на хранителните продукти на пазара у нас. Оценките им варират между добро и отлично, но като цяло потребителите са удовлетворени от качеството, показват данни от социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл” , извършено по поръчка навестник „Класа“. Само преди две години едва 13% от българските потребители са били удовлетворени от качеството на хранителните продукти, а около половината са го оценили като лошо.

Отбелязва се ръст на доверието на потребителите към качеството на храните след предприетите през последните няколко години мчерки за контрол – въвеждането на стандарт за производство на месни и млечни продукти, нови правила за етикетиране и пр.

От 12% на 26% се е увеличил процентът на онези, които са доволни от хранителните продукти. А одобрението на качеството на продуктите, произведени по стандарти „Стара планина” и БДС, е 40%.

Въпреки това не липсват и съмнения по отношение на коректността на производителите и точността на информацията на етикетите. Всеки четвърти смята, че стандартът е гаранция за качество. Заедно с това 38% смятат, че разликата между продуктите, произведени по стандарт и останалите, е само в по-високата цена.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed