20 Апр. 2024

Вие сте тук

Йо-хо-хо и 200 хил. литра бира

04.06.2012

 

Над двеста хиляди литра бира бяха изпити по време на бирения фестивал „Прага 2012“, който продължи 17 дни в чешката столица и приключи този уикенд.


Посетителите на фестивала, който се организира за пети пореден път, могат да опитат продукцията както на големи пивоварни заводи, така и мини-пивоварни от цялата страна. В тазгодишния фестивал са участвали общо 40 производители, а изпитото количество е с 30% повече, отколкото през миналата година, съобщиха организатори, цитирани от чешките медии. Специално за фестивала са докарани 5 хиляди кега с бира. Гостите се обслужваха от 200 момичета, облечени в чешки носии.


Тази година за участие във фестивала са поканени много чуждестранни експерти, пред които са представени най-добрите образци на чешката бира. Според тях бирата се избира според много фактори, не на последно място сред които са настроението, времето и сезона. Казват, че на морския бряг е най-приятно е да се пие пшенично пиво.


Целта на организаторите е да създадат фестивал, който да стане не по-малко популярен от Октоберфест в Мюнхен.


Тази година фестивалът е посетен от 100 хил. души, 70% от които туристи. Амбициите на организаторите са догодина броят им да се увеличи.


Фестивалът има и собствена валута – бирени талери, с които посетителите могат да платят бирата, храната и сувенири. Стандартна халба бира струва един талер, а курсът на „валутата“ е стабилен – 1,8 евро. Въпреки по-високата цена, отколкото в заведенията, посетители не липсват, вероятно привлечени от възможността да дегустират местни бири, които иначе няма къде да опитат.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed