29 Март 2024

Вие сте тук

Заплащането в хотелиерството и ресторантьорството - сред най-ниските

25.04.2012

В България почасовото заплащане е 12 пъти  по-ниско, отколкото в Белгия

Работещите в хотелския и ресторантьорски бизнес в България получават 5 лева на час, сочи последно проучване на Евростат. Те получават по-малко от работещите в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия , чийто труд се оценява на 18 лева на час; от работещите в добивната промишленост - 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор - по 13 лева на час, работещите в транспорта и съобщенията - по 8 лева на час, както и служителите в държавното управление - 7,86 лева на час, както и работещите в сферата на образованието със заплащане от 6,50 лева на час, показват данните на НСИ.

По-ниско, отколкото в туризма, са платени само служителите в административния и спомагателен сектор, които получават по 2,72 лева на час, както и служителите в държавното управление, заети в областта на културата, спорта и развлеченията - по 4,89 на час.

 

В България и Румъния са отчетени най-ниските почасови разходи за труд в рамките на ЕС, съответно 3,5 евро и 4,2 евро, показва още проучвайнето на Евростат.

В дъното на европейската класация на почасовите разходи за труд освен България и Румъния се нареждат Литва - 5,5 евро на час и Латвия - 5,9 евро на час.

През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия - 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час.

Тези предварителни оценки за почасовите разходи на труд в ЕС обхващат предприятия с повече от 10 служители, уточнява публикацията на Евростат.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed