28 Март 2024

Вие сте тук

Бъдещето на хотелската стая - фантастика или реалност?

14.06.2011

След две десетилетия хотелските стаи ще са направо натъпкани с технологични джаджи. Те ще са толкова модерни, че ще изглеждат почти съвсем като живи – електронен персонален консиерж, чието работно време е 24 часа в денонощието и 365 дни в годината, ще е готов във всеки момент да изпълнява желанията на гостите; най-модерни технологии ще извеждат на дисплей какво е енергийното състояние на госта, физическото и емоционалното му състояние, както и настроението му, в зависимост от които ще се предприемат действия за осигуряване на най-добрия сън.

Това показват резултати от шестмесечно проучване, озаглавено „Бъдещето на спането в хотела“, проведено от носителя на награди футуролог Йън Пиърсън, изследва влиянието на новите технологии върху човешкия сън и на това как хотелските стаи на бъдещето ще отговорят на новите изисквания и ще спомогнат за по-добрия сън на гостите си през 2030 г. Според прогнозите на учения през 2030 г. нощния сън ще осигурява не само възстановяване на силите, но и обучение и медицински изследвания.

Нещо повече, гостите ще могат да управляват съдържанието на сънищата и да го програмират предварително. Хотелското легло ще осигури видео, аудио, аромати и останалите възприятия, защото ще е ключов фактор в преживяванията на човека. Гостите ще могат да възпроизвеждат отново и отново любими сънища, избирайки си ги от специално меню, оставено на нощното им шкафче. В бъдеще това няма да е по-трудно, отколкото да си избереш филм от видеотеката, твърди ученията. В сънищата си хората ще се свързват с партньори, семейство и приятели и ще споделят заедно радостта от преживяното, твърди той.

В леглото ще бъде монтирана специална система за управление на сънищата, предоставяйки възможност на хората по време на сън да научават нови неща и дори да учат нови езици – нещо, което вече е изпробвано в миналото.

Активни контактни лещи ще позволят на спящия да гледа телевизия или филми, да проверява имейли, докато спи. Чрез тези лещи той ще получава качествени 3D образи направо в ретината на окото. По време на сън специална система ще следи каква е електрическата активност на мозъка и ще установява кое е най-доброто време за събуждане, след като приключи напълно цикълът на съня.

Футурологът Йън Пиърсън казва, че човек прекарва около една трета от живота си в сън и този факт няма да се промени и през 2030 г. Колкото и да се развият технологиите, те няма да променят базовите ни нужди, но със сигурност могат да спомогнат да превърнем съня в едно богато и значително по-стойностно преживяване. Практически всяка повърхност или материя в хотелската стая през 2030 г. Ще са пълни с електроника, които ще служат като визуален дисплей, високоговорител или източник на приятен звук и аромат.

Новата реалност напълно ще преобрази хотелската стая – стените, пода, мебелите, които ще могат да се използват като вид дисплей – компютърен или телевизионен екран, виртуална игра или повърхност за рисуване, и ще позволяват на гостите да пресътворят в нея онзи пейзаж, който те биха да искали да видят в момента – тропическа гора, романтичен плаж или любим град. Хората, които се чувстват самотни, ще могат да пресъздадат виртуално обстановката в собствената си стая и да се почувстват като у дома.

Предвижда се температурен контрол, който ще позволи на гостите да регулират не само температурата, но и влажността, както и ароматите, за да се почувстват като на морския бряг или в гората. Специален панел ще възпроизвежда съответните звуци, които ще допълнят впечатлението.

Специални тъкани ще могат да променят цвета си и ще приемат сигналите на човешката кожа. Гостите ще могат моментално да променят цвета и текстурата на мебелите в стаята си.

Онези, които предпочитат да останат в хотелската си стая, все пак ще имат възможност да извършат виртуален тур, по време на който да видят забележителностите, да наблюдават спектакъла в местния театър, и всичко това в комфортна обстановка и без значение дали времето е слънчево или дъждовно.

Според Йън Пиърсън хотелската стая на бъдещето ще предложи на посетителите си ново преживяване всеки път, когато пристигат. И да ги накара всеки път да са доволни.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed