18 Окт. 2018

Вие сте тук

Министерството на туризма взе на прицел booking.com

14.02.2018

Близо 40% от българските хотели и места за настаняване, които се предлагат в booking.com, не са включени в регистъра на Министерството на туризма, съобщи пред журналисти  министърът на туризма Николина Ангелкова.  

 

Едва 6100 хотела са включени в регистъра, докато на платформата booking.com се предлагат около 10 хиляди, каза министърът. Проблемът не е само български, тъй като в други европейски държави процентът е още по-висок. Според министър Ангелкова това е свидетелство за нелоялна конкуренция между хотелите в сивия сектор и тези, които работят според правилата, правят инвестиции за запазване на категорията си и отговарят на определено ниво на услугите.

 

България е предложила да се приеме евродиректива, която да изисква от  независимите резервационни платформи, каквито са booking.com и еxpedia, да проверяват дали местата за настаняване, които предлагат на сайтовете си, имат категоризация в съответната държава и ако не - да им отказват включване.

 

Не стана ясно защо министерството до момента не е санкционирало местата за настаняване, които се предлагат в нарушение на закона, без да са категоризирани. Не стана ясно и защо туристическото ведомство на практика си затваря очите за нарушенията, извършени от  booking.com – разбира се, при условие, че обвиненията отговарят на истината. Защото Законът за туризма казва ясно, че туроператори и туристическите агенти могат да сключват договори единствено с:

- лица, извършващи хотелиерство и ресторантьорство в категоризирани туристически обекти, отговарящи на изискванията на съответното национално законодателство;

-. лица, предоставящи туристически услуги в сертифицирани по този закон туристически обекти.

 

Всичко останало попада под ударите на закона. Или поне би трябвало.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed