19 Март 2024

Вие сте тук

Големите европейски градове вземат мерки срещу Еърбиенби

05.07.2018

Големите европейски градове като Париж, Амстердам, Берлин или Барселона вземат мерки, за да отговорят подобаващо на удивителния успех на Еърбиенби (Airbnb), която празнува десетата си годишнина през август, съобщи Франс прес.


Целта на тези мерки е да се избегне поскъпването на наемите и да се намали броят на предлаганите жилища от онлайн платформата.
Интернет сайтът Еърбед енд брекфаст (Airbed & Breakfast) се появи на 11 август 2008 година, за да "се справи с насищането на пазара с хотели". Десет години по-късно Еърбиенби вече е с капитал от 31 милиарда долара, според оценка от пролетта на 2017 година.


Еърбиенби предлага близо 5 милиона жилища в 81 000 града в около 200 страни и с феноменална скорост се е разраснала от стартъп компания в един от гигантите в споделената икономика, също като Юбър (Uber).


Компанията е уловила "нарaсналото търсене от туристи и професионалисти на по-просторни жилища в сърцето на големите градове, с право на по-свободен избор", се посочва в проучване на Парижката служба по градоустройство, публикувано през юни.Според изводите му разрастването на подобна дейност за онлайн настаняване, без съответните правни и данъчни ограничения, води до финансови загуби за хотелските вериги.


Успехът на Еърбиенби създава безпокойство и у общинските власти, защото отдаването под наем на тези жилища увеличава цените на наемите. Парижката служба по градоустройство приканва големите европейски градове, а също така Ню Йорк и Токио да регулират функционирането на тази дейност.


Така Париж, първият пазар на Еърбиенби в света с 60 000 жилища за наемане, изправи компанията и конкурента й Вимду (Wimdu) пред съда. По-строгите санкции срещу собствениците на жилища, които ги отдават по наем нелегално и налагането на първите глоби за платформите бяха гласувани от френския парламент през юни.


В Испания градовете показват сериозна изобретателност в битката си с онлайн платформите - ограничение за отдаване под наем само на партерни етажи, изискване за отделен вход на жилищата. Палма де Майорка се подготвя за пълна забрана на тази дейност, след като отчете растеж с 40% между 2013 и 2017 година в наемането на жилища чрез онлайн платформа.


В Мадрид, където 9000 апартамента са били наети от туристи, от които 2000 без лиценз, радикалното ляво управление на общината си е поставило за цел до 2018 година да извади "на светло" 95 процента от местните оферти.


Жителите на Барселона се оплакват от шума, който предизвикват туристите, празнуващи по улиците, и в този град няма да бъде издаван лиценз за отдаване под наем на туристи на апартаментите в историческия му център.


Амстердам е подписал "единствено по рода си" споразумение с Еърбиенби през декември 2017 година, което прави невъзможно отдаването под наем на един апартамент за над 60 дни годишно.


Берлин, който отчита сериозен растеж в цените на недвижимите имоти, е приел през през май 2016 година строга политика: позволява се наемането само на една стая от апартамент, под заплахата от глоба от 100 000 евро. Градът обаче е смекчил това решение от 1 май т.г.
На 15 юни, властите в 6 големи общини - Лисабон, Мадрид, Барселона, Амстердам и Париж, въпреки отсъстващия Берлин, който е част от това обединение, са се събрали за първи път, "за да се отчете степента на този феномен и да сравнят обществената си политика", каза пред Франс прес Ян Броса, съветник по жилищната политика на кмета на Париж Ан Идалго.


На 5 юли в Брюксел ще се срещнат 12 европейски общини, преди да обсъдят въпроса през есента с комисаря за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска.


Платформите за туристическо настаняване са подали жалби пред Европейската комисия, за да оспорят националните законодателства на Франция, Испания, Белгия и Германия. Комисията не възнамерява за момента да отваря процедура за нарушение срещу някоя от страните.


Въпреки трусовете, Еърбиенби е допринесла за положителното развитие на туристическия сектор, коментират професионалисти. 

 

Източник: ФРАНС ПРЕС

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed