25 Апр. 2024

Вие сте тук

EKTAA отбеляза 50-годишен юбилей

01.10.2011

Европейският Комитет на Асоциациите наТуристическите Агенции,  ECTAA, отбеляза 50-годишнина от създаването си. Президентът на организацията Ирена Георгиева представи нейната дейност по време на Десетата годишна среща на АБТТА. 

Организацията е създадена на 3 Октомври 1961 година, в град Бад Кройцнах, бивша Федерална Република Германия. Тогава  6 туристически асоциации – на Германия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург и Холандия, основават ЕКТАА. По онова време европейският туризъм е в детската си възраст – на първата си среща нашите предшественици обсъждат необходимостта от свободно създаване на туристически агенции на общата територия на страните от Общия пазар /по това време България е зад «желязната завеса» и вероятно не фигурира на икономическата карта на Европа/, дискутират предимствата на «модерните» технологии като напр. на телекса в сравнение с телеграфа....

Днес технологиите са други. Сбъдва се «пророчеството» на първия Президент на ЕКТАА  Карл Шльосинг /1961-1964/, който казва, че туризмът в Европа не може да остане само на територията на 6-те държави от Общия пазар... Защото днес сме в центъра на една индустрия, която вече е глобална, туризмът е един от най-важните икономически отрасли в Европа, а ЕКТАА, която следва неговото развитие, е най-влиятелната неправителствена професионална организация. Днес тя е истинска паневропейска организация и в нея членуват 31 Асоциации /29 редовни и 2 асоциирани члена/ от 27 страни-членки на Европейския Съюз, припомни Ирена Георгиева.

България днес е неотменима част от европейското геополитическо и икономическо пространство. Българският туризъм, въпреки злонамерените критики и черногледството е индустрия, при това привлекателна за много чуждестранни посетители. А всички ние – българските туроператори и туристически агенти, като членове на АБТТА, сме част от това посочи тя на срещата.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed