19 Апр. 2024

Вие сте тук

easyJet ще тества електрическа „зелена” система за рулиране на своите самолети

09.02.2012

Системата е разработена от световните лидери в производстовото на авиокосмическо оборудване и услуги Honeywell и Safran

 

Нискотарифната авиокомпания easyJet обяви днес, че ще бъде първата авиокомпания, която подкрепя разработването и тестването на иновативна нова електрическа система за рулиране на самолетите, в сътрудничество с глобалните производители на авиокосмическо оборудване Honeywell и Safran.

Заради високите честоти и късата секторна дължина на своите полетни операции около 4 % от общата годишна консумация на гориво от самолетите на easyJet се използва за рулиране преди излитане и след кацане. Самолетите на авиокомпанията рулират средно по 20 минути на полет, което е еквивалентно на 3.5 милиона мили на година. Първите оперативни тестове се очаква да започнат през 2013 година. Honeywell и Safran имат за цел да предложат системата в новопроизведени самолети или чрез последващо монтиране на вече действащи самолети, не по-рано от 2016-та година.

Развитието на системата и тестовете ще помогнат да се оцени дали очакваните спестявания от гориво могат да бъдат реализирани и дали ще има други ползи. Освен това easyJet ще работи за изграждане и налагане на авиационен стандарт при оперативните процедури за самолетите, оборудвани със системата.

Системата EGTS (англ. „Еlectric green taxiing system”) позволява рулиране преди излитане и след кацане без използване двигателите на самолета. Това става чрез използване на електрическото захранване от генератора на спомагателната силова установка (APUAuxiliary Power Unit), за да се задвижи електромеханически механизъм, монтиран във всяко колело на самолета. Системата дава възможност за контрол от страна на пилота на скоростта, посоката на рулиране и спирачните възможности. Технологията също позволява да се намали значително използването на буксир за маневриране на самолета към и от стоянка.

Според Иън Дейвис, ръководител на техническия отдел в easyJet, easyJet винаги търси иновативни начини да намали влиянието на своя екологичен отпечатък, както и оперативните си разходи, затова тази технология представлява голям интерес за авиокомпанията.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed