24 Апр. 2024

Вие сте тук

Eкспедиция тръгва по пътя на траки и троянци

09.06.2011

Експедиция с участието на археолог от Варненския археологически музей потегля на пътешествие по море, за да проследи пътя на древни морски народи. Целта е с копие на стар кораб да се изследва начинът, по който са плавали траки и троянци, съобщи Дарик.

Екипажът ще потегли в неделя за Истанбул и включва един българин и трима украинци. Експедицията е частна инициатива на Центъра за експериментално изучаване на древното корабоплаване в Одеса.

Лодката, с която ще плава екипажът, е копие на кораб от бронзовата епоха. Тя е наречена "Одисей" и е създадена по релеф от погребалния храм на Рамзес III в Египет. Движи се с платна.

Проектът е продължение на започналата още през 2002 година експедиция "Одисей". Най-дългото плаване до момента е било през 2008 година, когато корабът е преминал през Германия, България и Румъния, за да мине по пътя на древните племена, населявали Европа и Балканите.

Догодина проектът ще продължи с пътешествие през Средиземно море. За целта в Украйна вече се строи кораб, имитиращ плавателен съд от времето на киевските князе. Маршрутът ще бъде около 4 хиляди километра.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed