20 Апр. 2024

Вие сте тук

Bocuse d’Or България стартира в Интер Експо Център

12.11.2015

Пет отбора се състезават за правото да представят България на най-сложното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or. Това стана известно, след като организационният комитет обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година беше 16.

 

Квалификационната надпревара стартира днес в Интер Експо Център по време на най-голямото в страната хорека изложение СИХРЕ.

 

Европейската селекция на Кулинарните Оскари ще бъде в Будапеща, Унгария, на 10 и 11 май 2016 г. По време на квалификационни кръгове около 60 държави от цял свят се борят за място на финала в Лион, Франция през януари 2017г.

 

Условията ще са тежки, правилата стриктни и освен визия и вкус, участниците ще трябва да покажат отлична техника на работа, а също и да са в крак с последните тенденции в световната висша кулинария.

 

В двудневната борба участват пет отбора, съставени от кандидат, помощник и треньор. Тази година кулинарите идват от Русе, Пловдив и София.

 

Темите на ястията са две – пиле и калкан, като трите гарнитури и сос са по избор на отборите. Всеки отбор ще има на разположение 5 часа и 35 мин., за да сготви 8 порции за журито и 2 чинии за презентация и снимка.

 

Осемчленното жури, което ще оценява  всяка стъпка на състезателите, включва елита на българското висше ресторантьорство.  Това са шефовете - Андрей Стоилов,  Анри Донно, Димо Димов, Петър Николов, Ивайло Димитров, Милен Панев, Георги Ерменков и Юри Велев.

 

България ще участва за трети път на Европейската селекция, като възможността за това е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, а шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев ръководят инициативата.

 

Целта на Bocuse d’Or е да представя и популяризира таланта на най-добрите готвачи.  Състезанието е много престижно, помпозно и трудно за всички участници, като същевременно е рядка възможност за много кулинари. Малко гастрономи по света могат да добавят в автобиографията си участие в Оскарите, тъй като квотите за всеки континент не са големи.

 

Българските състезатели помагат за развитието на професията в страната, защото новите технологии, техники, среда, и най-вече - заразителният ентусиазъм, с който готвачите от цял свят подхождат към надпреварата, навлизат в България заедно със завръщащите се от конкурса участници.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed