29 Март 2024

Вие сте тук

667 туристи на фалиралата "Нева" в момента почиват в България

17.07.2014

Общо 667 са руските туристи, които са изпратени  на почивка в България от руския туроператор „Нева“,  който вчера обяви фалит, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Според министерството компанията не е регистрирана в България и не фигурира в Националния туристически регистър за лицензирани туроператори и турагенти. ЗАО фирма „Нева“ не посочва и официален свой представител, имащ право да изпълнява туроператорска и турагенства дейност на територията на България. ЗАО фирма „Нева“ не поддържа и гаранционен фонд(застраховка) за своите туристи в България.

 

Затова претенциите на всички руски туристи, изпратени от ЗАО фирма „Нева“ в България, за които не е заплатено, следва да бъдат удовлетворени в рамките на финансовата гаранция на фирмата по реда на руското законодателство, припомня министерството.

 

Междувременно руските медии предупредиха, че е възможно 6500-те туристи, изпратени в чужбина от фалиралата компания, да се сблъскат с трудности за връщане в родината си. Според тях руската застрахователна компания „Восхождение“, която трябва да уреди финансовите претенции на пострадалите, тази сутрин е допуснала туристи, които са искали да депозират жалби, едва след като последните са извикали полиция.

 

 От  кореспонденция на Би Ти Ви от Южното Черноморие стана известно, че българските хотелиери поемат за собствена сметка незаплатените до момента нощувки на туристите. Туроператорът ЗАО фирма „Нева“ е изпращал регулярно свои туристи в България в периода от края на юни до дните непосредствено преди обявяването на фалита,без да превежда за тях договорените суми на българските хотели, при условие, че самите руски граждани надлежно са заплатили пътуването и престоя си в България на ЗАО фирма „Нева“, уточняват от министерството.

 

Ръководителите на търговско-икономическите служби на Посолството в Москва Катя Жекова и на Генералното консулство на България в Санкт Петербург Красимир Лозанов са получили указания за координация и съдействие по всички въпроси засягащи изоставени руски туристи от ЗАО фирма „Нева“ на територията на България, допълват от българското икономическо министерство.

 

От министерството допълват, че по данни на ръководството на ЗАО фирма „Нева“-Санкт Петербург авиопревозвачът „Таймир“ има възможност да извозва от България за Санкт Петербург туристите на фирма „Нева“ в срок до 29 юли 2014 г., стига билетите за полетите да се покриват от финансовата гаранция на руската фирма.

 

Съгласно нормативната уредба на Руската федерация обратното извозване на руски туристи до Русия, в случай като този със ЗАО фирма „Нева“, се поема от асоциация „Турпомощ“( www.tourpom.ru)

 

Както в сряда съобщи THExperts,  гаранцията на руския туроператор е една от най-високите в Русия и възлиза на над 454 млн рубли.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed