19 Апр. 2024

Вие сте тук

5000 свещи запалени в Ниш

07.10.2013

5000 запалени свещи в Ниш отправиха на света призив за толерантност, съобщи агенция ТАНЮГ. С този акт и света архиерейска литургия, водена от вселенския патриарх Вартоломей пред храма "Св. св. Константин и Елена", в Ниш започнаха централните празненства по случай 1700 години от Миланския едикт, с който през 313 г. римският император Константин Велики прекратява гоненията срещу християните.


В литургията участваха и руският патриарх Кирил, ерусалимският патриарх Теофил, сръбският патриарх Ириней, архиепископи от поместните православни църкви, архиереи от сръбската православна църква и свещеници.


За тържествата пристигнаха църковни делегации от България, Кипър, Гърция, Армения и Александрия.


На обреда присъстваха политици,  представители на римокатолическата църква и други християнски църкви и общности от Европа и света, както и множество вярващи и граждани.
Около 15 хиляди души са се стекли в Ниш за честването, а за опазването на обществения ред са ангажирани около 1000 полицаи.


Снощи в 21,05 часа местно време гражданиете на Ниш направиха жив кръст пред храма "Св. св. Константин и Елена" с 5000 запалени свещи, които горяха в продължение на 15 минути в пълен мрак наоколо като послание за мир и толерантност.


Честванията на годишнината от Миланския едикт в Ниш, родния град на император Константин, започнаха през януари и ще продължат до края на годината.
Утре жителите на града ще направят жив кръст с 5000 запалени свещи, с които ще отправят на света послание за мир и толерантност.


Честванията на юбилея на Миланския едикт в Ниш, родния град на император Константин, започнаха през януари и ще продължат до края на годината.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed