29 Март 2024

Вие сте тук

50 млн евро загуби румънският туризъм заради ваканционните ваучери

11.03.2015

 

Туризмът в Румъния е загубил от началото на годината близо 50 милиона евро, защото не се прилага законът за ваканционни ваучери, който би трябвало да я влязъл в сила от 1 януари тази година. Това  твърдят представители на работодателите от туристическия бранш, цитирани от агенция Медиафакс.


По закон, приет през миналата година,  държавата позволява на частни фирми и държавни институции и компании да отпускат на служителите си ваканционни ваучери на стойност до шест брутни минимални  работни заплати или 1255 евро,   с които могат да бъдат закупувани пакетни услуги от лицензираните туристически единици в страната. Ваканционните ваучери могат да бъдат приспадани от данъка върху печалбата на конкретната компания. Ваучерите следва да се издават в електронен вид от Националната агенция по туризъм, която е на подчинение на министерството на икономиката.


С приемането на закона за ваканционните ваучери се прекрати практиката на издаване на талони за ваканции и премии за отпуски, като държавата си поставя за цел да стимулира отпускането на ваучери, заяви на пресконференция Драгош Ръдукан, заместник-председател на Федерацията на работодателите в румънския туризъм. Въпреки това след 1 януари Националната агенция по туризъм не издава такива ваучери, което блокира на пазара.


Ако само 5% от онези, които имат право да получат ваканционни ваучери, ги бяха получили от 1 януари, можехме да говорим тази година за 178 милиона евро, които са влезли в икономиката. Като се има предвид, че 30% от румънците планират отпуска си в системата за ранни записвания, правейки резервации в периода януари-март, за да ползват намаления, туристическата индустрия е загубила по наши сметки около 50 милиона евро, заяви той. По негови изчисления заради неприлагане на закона, румънската туристическа индустрия губи дневно над 700 000 евро.


ЍСпоред Алин Бурча, заместник-председател на Националната асоциация на туристическите агенции,  всяка фирма, независимо дали е държавна или частна, има интерес да отпуска такива ваучери на служителите си, тъй като ако доходите от заплатите са обложени с над 80%, то данъкът върху ваканционните ваучери е малко над 20.

 
Представители на туристически агенции и хотели на румънското Черноморие настояват за оставка на директорката на Националната агенция по туризъм Симона Ман, обвинявайки я за блокиране на проекти като издаването на ваканционните ваучери и прилагането на договорен предварително данък.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed