20 Апр. 2024

Вие сте тук

4 млн лв за зъбчата железница на Трапезица

14.04.2011

Зъбчатите железници са популярна атракция по света

 

Идеята за лифт между Царевец и Трапезица отпада

Зъбчата железница с кабинки ще вози туристите на хълма Трапезица във Велико Търново. Атрактивното влакче ще бъде изградено по проект на Министерството на културата, като финансирането в размер на 4 млн. лв. е подсигурено по ОП “Регионално развитие”.

Разработката предвижда изграждането на път до историческата крепост, канализация и електрификация на паметника, съобщи заместник-министърът на културата  Тодор Чобанов. Първоначалната идея за построяването на лифт, свързващ Царевец и Трапезица, била изоставена, защото той би нарушил визията на двете крепости. “Смятаме, че не по-малко атрактивно за туристите ще бъде изкачването със зъбчата железница по подобие на тази, която работи в Будапеща”, коментира Чобанов. “Според това колко бързо ще преминат процедурите за избор на изпълнител очакваме дейностите по проекта да започнат още тази есен”, допълни той.

Правителството отпусна 1 млн. лв. за възстановителни работи на Трапезица. Ще продължат разкопките в северния комплекс, на Югозападната порта, както и в непроучените зони около църквите. “Трапезица е археологически слабо проучена, а системни разкопки не са правени в много части на хълма. Така че доста години мои колеги ще работят за изясняване на цялата истина, защото се оказва, че хълмът е по-интересен и интензивно обитаван, отколкото се смяташе”, каза зам.-министърът.

Източник: "Янтра днес"

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed