29 Март 2024

Вие сте тук

1800 руски туристи на "Нева" имат нужда от помощ

19.07.2014

Според най-новите данни 1800 туристи, закупили туристически пакети от фалиралия туроператор Нева, имат нужда от помощ, за да се върнат в родината. Около 17 000 души пък не са получили почивките, които са платили. Това съобщи днес пред медиите и.д. ръководителят на руската агенция за туризма Ростуризм Олег Сафонов.


"Първоначалните данни бяха за 7000 туристи в чужбина, като бройката  се коригира всеки ден. Според данните, които имаме сега, 1800 имат нужда от помощ, за да се върнат в родината. Искам обаче веднага да заявя, че всички те ще бъдат върнати, има необходимите за тази цел ресурси", каза Сафонов.


През идните три дни няма да има проблеми в връщане на клиенти на Нева от чужбина, увери говорителката на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. За съжаление, продължават проблемите с туристи в чужбина, свързани с изгонването им от хотели, отбеляза тя.
Тюрина определи като особено възмутителен случая с руски ученици в българския курортен комплекс "Бялата лагуна", разположен между Балчик и Албена.

Междувременно Сбербанк обяви, че е готова да окаже подкрепа на своите клиентите, които са си закупили пакет на фалиралия туроператор Нева чрез банкова карта, се посочва в съобщение на държавната банка, цитирано от ИТАР-ТАСС.


Ако туристическата компания "Фирма Нева" откаже да извърши платените услуги или да върне парите за платени по-рано пакети, Сбербанк е готова да окаже подкрепа за решение на ситуацията, съобщи кредитната организация.


За целта Сбербанк приканва клиентите си да изпратят на електронния адрес chbk@sberbank.ru или в някой от офисите й заявление с подробности за операциите по банковата карта (за покупка на пакет), всички налични документи за платения пакет, както и кореспонденцията с туроператора.
На 16 юли ръководството на руския туроператор Нева обяви, че преустановява дейност заради финансови проблеми, припомня ИТАР-ТАСС. По данни на Ростуризъм в момента в чужбина са над 6000 клиенти на "Нева", от които 2800 души се нуждаят от помощ, за да се върнат в родината си.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed