28 Март 2024

Вие сте тук

150 автобуса с български туристи за Фестивала на лалетата в Истанбул

05.04.2015

Близо 150 автобуса с туристи от България са пристигнали в Истанбур през този уикенд,.Причина за големия интерес е прочутият Фестивал на лалетата, съобщи БТА, позовавайки се на турски туристически агенции, които работят главно с туристи от България и балканските страни.


За наплива допринася и ваканцията за католическия Великден, който се чества днес, докато православните се подготвят да го празнуват следващата неделя.


Най-посещаваните места са обширният градски парк "Емиргян корусу", който се извисява над Босфора, площадът "Султанахмет" и паркът "Гьозтепе" на азиатския бряг на мегаполиса.


Тазгодишното издание на фестивала на лалетата е юбилейно, провежда се за 10 път, а самите лалета през изминалите години се превърнаха в емблемата на мегаполиса Истанбул. Засадени бяха над 1.5 млн. броя от тези цветя. Рекордът беше през 201 г., когато специално за празника са засадени 13 млн лалета. Организаторите на фестивала припомнят, че лалето произлиза от Турция и през 16 век е пренесено в Холандия. Самото име на цветето е лека модификация на персийското му име lahle. Освен да не любуват на красивото цвете любителите му могат да си купят луковици на сортове, които са култивирани в Турция и са подходящи за отглеждане на нашите ширини.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed