19 Апр. 2024

Вие сте тук

13 млн евро от Норвегия за културни ценности в България

10.12.2013

Културната програма на Норвегия, която е в размер на  около 13 милиона евро, ще спомогне за развитието на културните ценности на България. Надежда за това изрази пред журналисти посланикът на Норвегия г-жа Гюру Катарина Хелвик Викьор.

 

Програма "Културно наследство и съвременни изкуства" е по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г. Бюджетът й е в размер на 16 470 588 евро с националното съфинансиране.

 

Според посланик Викьор България има потенциал да развие културния туризъм. Средногодишно норвежките туристи у нас са около 40 000. Според нея много от ценните туристически обекти на страната ни не са добре познати в Швеция. Тя изрази надежда с популяризирането им да бъдат привлечени повече туристи.

 

Норвегия предоставя средства и по програмите "Иновации за зелена индустрия", финансирана по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г., и "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" , финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Към тези програми проявяват  голям интерес норвежки фирми, които искат да "стъпят" на българския пазар.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed