19 Апр. 2024

Вие сте тук

„НА ИЗТОЧНИЯ БРЯГ НА EВРОПА“ - за осми път във Велико Търново

18.04.2012

 За 8-ма поредна година съвместно с изложението „Културен туризъм“ ще се сбъдне вълнуващото събитие, наречено Фестивал на туристическия филм – отново през април и отново във Велико Търново. Единственият в България фестивал, даващ сцена за изява и състезание на филмови и рекламни видео продукции на туристическа и културна тематика, ще събере хора от туристически и културни институции и бизнеси, от филмови среди и просто зрители – пътешественици по душа.

Фестивалните дати са 19, 20 и 21 април. Мястото на прожекции е Голямата зала в сградата на Община Велико Търново. Вход – свободен. Тържествената церемония по награждаването ще се състои вечерта на 21 април.

КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧВАНА НА ЖИВО ПО ИНТЕРНЕТ В САЙТА tourfilm-bg.com

Тази година фестивалът ще осъществи една своя мечта, която създателите си пожелаха още при неговото основаване и заложиха в неговото име „На източния бряг на Европа“ - българският фестивал на туристическия филм се превръща в МЕЖДУНАРОДЕН. Благодарение на своя успех и наложен висок имидж през годините, Фестивалът на туристическия филм привлече интересът на чуждестранни участници и посетители на изложението „Културен туризъм“. Няма участник, който да не е завладян от вълнуващата и развлекателна атмосфера на Фестивала. Български участници от предишни години изразяват желанието си да участват отново дори със същите филми, ако нямат създадени нови продукции. И това е изключително радостно, защото тук вече няма значение наградата. Самото участие означава много повече – означава високо ниво на преставяне, означава престиж на допуснатите от журито в надпреварата и най-вече предоставя платформа за успешно популяризиране на туристическите обекти, услуги или дестинации, показвана във филмите и клиповете.

 

Тази година във фестивала очакваме участието на видео и филмови продукции от Индия, Аржентинa, Белгия, Гърция. Интерес проявиха държави като Естония, Армения, Сърбия, Хърватия, Норвегия, Молдова. До момента завления за участие са потвърдили 23 продукции. Сред тях са Столична Община, Община Бургас, Община Несебър, Габрово, Разград, Созопол, Историческият музей на Белоградчик, БНТ, медия от Враца и др. Радостни сме да посрещнем официални гости – делегация Валония от Брюксел, която ще престави в два филма две белгийски провинции – Лиеж и Монс, делегация на колеги от румънския туристически филмов фестивал.


Освен състезателни прожекции тази година сме подготвили специални изненади за посетителите и зрителите ни.

 

Едната от тях ще се случи само този път, в това издание на Фестивала. Тя се нарича „Филмови спомени“ и в нея ще бъдат показани туристически филми и български туристически градове и курорти от миналото. Някои от тях са били показвани само по време на някогашните „кино прегледи“ преди филмовите прожекции преди повече от 20 години. В този фестивален модул хората ще могат да видят София от 1979г., Несебър от 1952, 1953 и 1963г., Северното черноморие и Варна от 1942, 1948, 1956 до 1966г., Велико Търново от 1943 до 1975г., Плиска и Преслав от 1975г., Боровец от 1946г. и повечето туристически курорти на България от 40-те до 70-те години на миналия век. Прожекциите ще бъдат в Голяма зала на сградата на Община Велико Търново на 19.04 от 17ч. и на 20.04 от 15:30ч.

 

Втората интересна изненада, която очаква зрителите на фестивала, е модул, предствящ градове и места от страната ни, в които са били заснети български игрални филми. Тази проява е под надслов „КИНОТО КАТО ОБЕКТ НА КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“ и очакванията ни са това събитие да се превърне в традиционна поредица при предстоящите издания на фестивала през следващите години. Тази година ще бъдат представени филми, заснети във Велико Търново. Любопитно е дали хората ще познаят своя град?  Дали хората ще открият интересни обекти за посещение в своя град чрез тези филми. С това се надяваме да поставим началото на нов туристически продукт – обиколка из снимачните площадки на популярни филми. От 18:00ч. на 19 и 20 април ще бъдат излъчени два български игрални филма: „Крадецът на праскови“(1964г.) и „Търновската царица“ (1981г.)

Жури:

Симеон Идакиев – телевизионен водещ и сценарист, председател на журито

проф. д-р Емилия Стоева – преподавател по кино- и телевизионно операторско майсторство в НАТФИЗ

проф. д-р Лина Анастасова – специалист по маркетинг в туризма, преподавател в Бургаски Свободен Университет

режисьор, организационен секретар на Фестивала

доц. д-р Марин Дамянов – писател, преподавател по кино и телевизионна драматургия

Ирина Канушева - ИД Изпълнителен директор на ИА Национален Филмов Център

арх. Пламен Шомов директор на дирекциа „Изучаване, деклариране и предоставяне на статут” в Националния институт за недвижимо културно наследство, представител на Министерство на Културата

Тодор СтефановФронт Офис Мениджър в „Интерхотел Велико Търново”, представител на Българска Хотелиерска и Ресторантьорска Асоциация

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed