19 Апр. 2024

Вие сте тук

“Вила Любимец” пуска нова серия вино

15.03.2012

                      

 

Премиерата на новото бяло, червено вино и розе ще бъде на „Винария 2012“

„Вила Любимец“ пуска нова серия вино на българския пазар. Бялото и червено вино, както и розе ще направят своята премиера на международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2012“, която стартира на днес в гр. Пловдив. Гостите на Винария са сред първите, които ще опитат от вино „Пагане“, на щанда на дистрибутора Глоуб Дистилърс.

За създаването на новата серия вина „Вила Любимец“ провежда мащабно национално изследване на потребителските нагласи и вкусови предпочитания към виното. „От изследването научихме, че хората у нас не са изгубили любовта си към виното. Над 57% от българите са консумирали вино през последния месец, което е близо 3,5 милиона души“, коментира Ирина Сидерова, мендижър на „Вила Любимец“. Според изследването на „Вила Любимец“ в България най-често купуваното червено вино е от сорта Мерло, което е най-предпочитано от 38% от любителите на вино в страната, следвано от Мавруд (20%). Сред белите вина най-предпочитано е Шардоне, към което изразяват предпочитание  32% от анкетираните.

„За разработването на новата серия използвахмe най-доброто от опита си до момента, както и гроздето от нашите собствени лозови масиви. Червеното вино „Пагане“ е резултат от червен купаж от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира, а в бялото сме съчетали Шардоне и Совиньон Блан. В розе „Пагане“ любителите на виното ще открият Сира с характерен нежно розов цвят. Във вкуса на вината се открояват цитрусови и плодови нюанси в бялото вино, горски плодове в червеното и зряла череша и нотки на бадем и канела в розе“, коментира Сабина Кръстева, технолог във „Вила Любимец“.

„Вила Любимец” е производител на вина със затворен цикъл на производство. Компанията разполага с лозови масиви за червени сортове край гр. Любимец и за бели край гр. Хисаря. Общата площ на лозовите насаждения е 5000 дка. В региона на Хисаря се отглеждат 2 000 дка бели сортове лозя -  Совиньон Блан, Ризлинг, Мискет, Шардоне и  Траминер, предназначени за винифицирането на бялата серия вина. 3 000 дка лозя са насадени със селектирани червени сортове грозде като класическите френски Мерло, Каберне Совиньон, Сира, типичния български сорт Мавруд, Мелник 55, Мелнишки Рубин и Мелник. Вила Любимец развива и винен туризъм за ценителите, включващ дегустации и обиколка на лозовите масиви.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed