25 Апр. 2024

Вие сте тук

Юлен се задължава да поддържа регистър на съоръженията в Банско

08.03.2016

Екоминистерството ще изиска от концесионера в Банско - "Юлен" да създаде специализирана кадастрална карта и да изгради и поддържа регистър на съоръженията на територията на ски зоната. Това съобщи министърът на околната следа и водите Ивелина Василева на пресконференция след повече от тричасова дискусия по казуса с концесионния договор за ски зоната, която се състоя в МОСВ.


Намерението съвпада с предложение на междуведомствената работна група към Министерския съвет /МС/, която беше създадена за изясняване на неяснотите в концесионния договор и излезе със заключения през м.г.  Имаме готовност да създадем работна група за разработване на задание, с което да се изиска от концесионера да разработи специализираната кадастрална карта и регистър на активите, който да поддържа, каза Василева. Тя отбеляза, че за участие в работната група е поканен и представител на неправителствените организации /НПО/. Предложението е това да бъде част от изменението на концесионния договор, поясни екоминистърът.


Ивелина Василева заяви, че резултатите от дискусията, в която участваха министри, депутати, представители на институции, местната власт, НПО и концесионера, ще бъдат обсъдени в правителството и докладвани на премиера. Тя призна, че участниците засега не са постигнали консенсус.   Министърът не се ангажира с конкретни срокове, но изрази надежда, че ще бъде  се, че ще има преосмисляне на позицията и то в посока намирането на разумно, балансирано решение, защитавайки националния интерес, изясняване на всички спорни въпроси, ясното им регламентиране в изменението и допълнението към концесионния договор, каза екоминистърът.


Василева поясни, че страна по концесионния договор е държавата и МС е органът, който трябва да вземе решение за пристъпване към неговото изменение, което да делегира като правомощие на екоминистъра. Пристъпване към изменение на концесионния договор би позволило на държавата да има повече приходи от концесионните плащания, коментира тя.

 

Коментирайки възможността за прекратяване на концесионния договор, Василева каза, че това би могло до донесе щети в размер на десетки милиони левове. Министърът на туризма Николина Ангелкова уточни, че възможните преки щети ще са стотици милиони левове, от Института за пазарна икономика изразиха мнение, че ще са  285 млн. лева, а от междуведомствената работна група по казуса - 100 млн. лева.


Непреките щети от евентуално прекратяване на договора са за развитието на ски туризма и спорта у нас, за местната икономика и значимостта на региона, посочи Ивелина Василева. Тя припомни и изразената от концесионера позиция за търсене на правата в съда при такова рашение. Това означава години наред нищо да не се случва в Банско, добави екоминистърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed