29 Март 2024

Вие сте тук

Ще правят тестове на продукти от говеждо месо

24.09.2013

Около 2500 проверки за съдържание на конско месо в говежди продукти ще бъдат извършени в европейските държави. Освен това са предвидени 4000 теста на конско месо за съдържание на канцерогенния за човека фенилбутазон. Предложението е на експертите по безопасност на храните от ЕС, съобщи ДПА.

 

Европейските правителства одобриха  и предложението на Европейския съюз за извършване на ДНК тестове на говежди продукти. Идеята е  да бъде оценен мащабът на скандала с конското месо, съобщи еврокомисарят за здравеопазването и въпросите на потребителите Тонио Борч, цитиран от Ройтерс. Той предложи плана преди два дни, призовавайки по най-бърз начин да се изясни как се е стигнало до тази ситуация и каква е била последователността на скандалните действия.


Целта на  едномесечни тестове е  да бъде открито в конското месо вредното антивъзпалително и бокоуспокояващо ветеринарно лекарство фенилбутазон, което е забранено в храните за човешка консумация. Първите резултати от тестовете се очакват към средата на април.


Във Великобритания, където днес бе съобщено, че конско месо е открито в храни за училища, болници, хотели и ресторанти, агенцията за безопасност на храните обяви, че 29 от общо 2501 теста на продукти от британски търговци на дребно са се оказали положителни за наличие на конско месо, информира Ройтерс. В момента агенцията провежда още 900 теста.


Най-голямата в света компания за кетъринг, Компас груп (Compass Group), също попадна в скандала с конското месо. Групата, която сервира 4 милиарда ястия годишно, е продавала говежди бургери, доставени от ирландската компания Рейнджланд фудс (Rangeland Foods) в няколко града в Ирландия и Северна Ирландия. Собствени тестове на Компас са показали малка наличност на конска ДНК и продуктите са били изтеглени.


Третият по големина британски търговец на храни Сейнсбъри (Sainsbury) и друга, по-малка такава фирма в Ирландия съобщиха, че също са открили конска ДНК в продуктите си.


Вериги супермаркети като Теско (Tesco) и Уолмарт Асда (Wal-Mart's Asda), както и веригата за бързо хранене Бъргър кинг (Burger King) и производителят на готови ястия Финдъс (Findus) са изтеглили от продажба всичките си продукти, в които е открито съдържание на конска ДНК.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed