20 Апр. 2024

Вие сте тук

Шест гръцки острова ще плащат по-високи данъци

29.09.2015

Отменят се данъчните облегчения за Родос, Санторини, Миконос, Парос, Наксос и Скиатос

 

Променя се данъчното облагане на стоки и услуги на шест силно развити туристически острова в Егейско море.  В понеделник министерството на финансите оповести първата група острови, на които вече няма да важи режимът на данъчни облекчения. Промяната влиза в сила от 1 октомври и засяга островите Родос, Санторини, Миконос, Парос, Наксос и Скиатос, съобщи вестник "Елефтерос типос", цитиран от БТА.

 

От началото на другия месец ставките на данък добавена стойност се увеличават, като целта е да се изравнят с тези в континенталната част на страната. Промяната в режима е резултат от споразумението с кредиторите на Гърция, като целта е да се повишат данъчните приходи. Очаква се в средата на 2016 г. и в началото на 2017 г. да бъдат обявени още две групи острови, където данъчните облекчения ще отпаднат.


За момента, островите с проблеми с бежанците като Кос, Самос, Лесбос, Хиос са изключени от плановете на правителството за промяна в данъчните ставки, пише вестник „Катимерини“. Според данни на Европейската комисия заради укриване на данъци Гърция губи 35% от приходите си, докато средният процент за Европейския съюз е 18,1%. От 2009 г. до 2013 г. загубите за Гърция възлизат на 37 милиарда евро, пише още вестникът.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed