19 Апр. 2024

Вие сте тук

Чинар в Гърмен - на второ място в европейска класация на дърветата

10.03.2011

Чинарът в село Гърмен, обл. Благоевград,  се нареди на второ място в конкурса Европейско дърво на годината, съобщиха от Фондация „Партньорство” – Чехия, организатор на инициативата. Българският претендент получи над 18 хиляди гласа в онлайн гласуването, в което се конкурираше с националните победители на още четири държави – Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Победител в конкурса стана липата от с. Леличени, Румъния.

Гърменският чинар се класира сред финалистите за първия международен конкурс Европейско дърво на годината, след като беше номиниран от 17-годишната Мария Софтова в българския конкурс „Дърво с корен” и получи голямата награда в него. Инициативата, организирана от Фондация „ЕкоОбщност” се проведе за първи път миналата година, като в нея бяха номинирани за участие 180 дървета от различни краища на България. Повече за „Дърво с корен” може да видите на сайта на „ЕкоОбщност” www.bepf-bg.org.

Конкурсът „Дърво с корен” и излъчването на национален претендент за Европейско дърво на годината предизвикаха неочаквано голям интерес в България. В онлайн гласуването за определяне на победителя в „Дърво с корен” се включиха близо 6 хиляди души. След победата на Гърменския чинар и класирането му за международния конкурс симпатизантите на инициативата се активизираха и проведоха мащабна кампания в интернет и сред свои близки и познати за набиране на подкрепа и гласове за българския претендент.

Това доведе и до някои неочаквани негативни резултати, като опит да се манипулира крайният резултат чрез генерирането на значителен брой „нечестни” гласове от България - близо 5 хиляди. „Фалшивите” гласове бяха подадени едва от няколко потребители в рамките на кратък период от време, което предизвика съмнение в истинността им и доведе до повторна проверка на адресите, от които бяха регистрирани. При проверката се оказа, че електронните адреси не съществуват реално, съобщават от ЕкоОбщност. Подобни опити за манипулация на крайния резултат, но в по-ограничен мащаб, бяха регистрирани и във вота за претендентите от останалите четири държави.

„Целта на конкурса Европейско дърво на годината е да привлече вниманието на хората към дърветата, а от там – и към проблемите с опазването на околната среда и да ни накара да бъдем по-разумни в отношението си към природата, за да можем да я съхраним. Каузата да опазим природното си богатство (вкл. горите) е общочовешка и чувството ни на национална гордост би трябвало да се подчини на нея. Затова смятам, че тази инициатива е един чудесен начин не само да научим за интересните дървесни видове в другите европейски страни, но и да се замислим и станем по-активни и да опазваме природното си богатство. Предвид общият човешки план, който ни обединява около конкурса, намирам за не особено достойни опитите да се ползват и нечестни методи за електронно набиране на гласове, които успяха да се прокраднат в европейския конкурс вкл. от българските гласуващи”, сподели Любомира Колчева, директор на Фондация „ЕкоОбщност”. Регистрираните фалшиви гласове са изтрити и извадени от окончателния брой на гласовете преди справедливото определяне на всеки от финалистите.

Липата от Леличени ще бъде наградена на специална церемония, организирана от Фондация „Партньорство” и Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) по време на Зелената седмица в Брюксел, като ще получи трофей, дело на известния чешки автор Мартин Патрични. Според историческите свидетелства дървото е преживяло няколко бедствия, сполетели селото, включително суша, ураганна буря, пожар и наводнения. Хората от Леличени смятат, че тяхната липа расте на благословено място. Благодарение на своята забележителна история, липата беше подкрепена от повече от 23 хиляди души в онлайн гласуването. Повече информация за нея и останалите финалисти можете да намерите на www.treeoftheyear.org.

Следващото издание на българския конкурс „Дърво с корен” се очаква да започне през април тази година. Победителят в него ще участва в конкурса Европейско дърво на годината през 2012 г., към който тогава ще се присъединят и Франция, Ирландия и Полша.

Европейско дърво с корен се организира под патронажа на г-н Янец Поточник, ервокомисар по въпросите на околната среда и с финансовата подкрепа на Държавния фонд за околна среда и Министерството на околната среда на Чешката република.

Резултати от гласуването:

1 място – Липата в Леличени (Румъния) – 23 298 гласа

2 място – Чина Гърмен (България) – 18 374 гласа

3 място – Чинарът в Летени (Унгария) – 8 836 гласа

4 място – Дъбът в Дубине (Словакия) – 3 403 гласа

5 място – Дъбът на Хром (Чехия) – 2 312 гласа

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed