28 Март 2024

Вие сте тук

Хотели: забранено за деца

12.01.2011

THExperts


Хотелите и курортите само за възрастни набират популярност по цял свят. Една от причините е застаряването на населението и огромният брой хора от третата възраст, които пълнят хотелите по цял свят, хора в активна възраст, които искат спокойна и разнообразна ваканция, както и младоженци.

Според концепцията хотелите от този тип са предназначени за гости, които искат да почиват и да се забавляват без деца. Често семейните двойки без деца се дразнят от шума, неразборията и суматохата, създавани от най-малките гости на хотела. За мениджърите е изключително трудно да балансират между интересите и изискванията на едните и другите, да ги настаняват в различни крила, да резервират за тях маси в различни части на ресторанта, за да не си пречат взаимно и пр. Затова още преди десетилетия се появиха хотели само за възрастни – това може да са младоженци,  млади или възрастни двойки, които искат да се усамотят по време на романтичен уикенд или ваканция, група приятели, които искат да прекарат пълноценна почивка встрани от шума и суетата.

Не е ясно кога е създаден първият хотел само за възрастни в света, но със сигурност един от първите е построеният през 1948 г. курорт за двойки Ocho Rios, на Карибите който от 2009 г. носи името Couples Tower Isle.

Днес хотели само за възрастни имат веригите като Iberostar,  Sol Melia и Barcelo, както и многобройни независими хотели в Ямайка, Мексико, Сандаловите острови, Доминикана, Куба, Флорида, гръцките острови, страните от Югоизточна Азия и пр. Всеки от тях предлага възможности за спокойно плажуване, спортни занимания, атракции, вечерни партита, маскени балове, гурме вечери, СПА и релакс, посещение на културни събития, занимания по изкуство и занаяти, клубна дейност и пр. забавления.

Туроператорите вече също се съобразяват с тази по-специална категория туристи. First Choice например предлага и пакети, предназначени само за възрастни двойки и компании. Предимството на тези пакети е в разнообразието на дейностите и атракциите, които се предлагат. Туристите могат да избират между много привлекателни предложения или пък да се отдадат на мързел и усамотение – въпрос на личен избор, казват от First Choice. Допълнително предимство според компанията е, че подобни турове не струват цяло състояние.

Има и видове туризъм, които сами по себе си предполагат участие единствено на пълнолетни туристи. Това са хазартните пакети, както и винените турове, в които не се позволява участието на лица под 18-годишна възраст.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed