26 Юни 2017

Вие сте тук

Хотелите ще впечатляват гостите си с иновацииВ близко бъдеще хотелите ще впечатляват гостите си с модерни IT-разработки. В това са убедени професионалистите в областта на хотелиерството Йън Милър, професор по информационни технологии в École Hôtelière de Lausanne в Швейцария и Ричард Луис от Best Western Hotels GB.  Според прогнозите им в най-скоро време хотелите ще изненадват гостите си с технология за насочен звук, виртуална реалност, 3D печат, безжичен интернет, който работи със светодиоди и други иновации.1. Насочен звук. Тази  технология впечатлява хората, които се сблъскват с нея за пръв път. С нейна помощ е възможно да се проведе конфиденциален разговор между двама души, които са отдалечени един от друг. Например, трима души, седнали един до друг на диван в лобито на хотела, могат да слушат три различни трека, при това без да имат каквато и да било представа какво слуша съседът. Според специалистите тази иновация има голямо бъдеще, тъй като може да се използва в ресторантите на хотелите така, че на всяка маса да бъде предложен индивидуален музикален репертоар.

 


2. Виртуална реалност. В близко бъдеще  оборудвани с тази технология шлемове и техни аналози ще получат широко разпространение. Ако в началото предимството беше на страната на Google Glass, днес на пазара вече се предлагат Oculus Rift, които ще позволят на хотелите да организират виртуални турове из сградата. Например, в испанския хотел Abadía Retuerta Le Domaine, разположен в сграда на абатство от 12 век, гостът трябва само да се фокусира върху някой обект – например, картина или гоблен, и с помощта на дивайса ще получи за него подробна информация.

 

3. Дронове. Тази технология съвсем не е нова, но новото поколение дронове ще е в състояние подробно да записва видеоматериали в 4D формат, което ще позволи лесно да бъдат интегрирани във виртуалната реалност. Генералният мениджър на Abadía Retuerta LeDomaine Андрес Арайа възнамерява да използва иновацията. Той дава за пример църква с камбанария на територията на комплекса, върху която гнездят щъркели. Гостите на хотела проявяват жив интерес към тях и биха искали да ги разгледат по-отблизо – нещо, което до скоро не е било възможно. Сега хотелиерът им предоставя възможност да използват тази иновация, за да задоволят своята любознателност.

 

 

4. «Умна стая». Всички уреди, които се вграждат в определена микросхема, могат да бъдат обединени в една мрежа: телевизори, врати, отопление, осветление, хладилници и пр. За хотелиерите умните хотели са удобство, чрез което могат да задоволят повече изисквания на гостите. Но тази технология поражда и проблеми. Например, такава система е по-податлива на хакерски атаки, поради което пирходите от внедряване на тази иновация ще се наложи да се вложат в повишаване на сигурността.

 5. 3D печат.
Един добър 3D принтер днес вече струва $400-500, и макар че използването на технологията засега се сблъсква с проблеми, експертите са единодушни, че хотелиерите ще започнат да печатат доста неща в близко бъдеще. „Производството“ на една четка за зъби обаче ще отнема доста време и средства, така че едва ли си струва гостите да очакват чудеса от нея. Специалистите смятат, че не си заслужава да се пилеят време и ресурси за изготвянето на обикновени и заменими неща. Но когато се наложи да се възстанови нещо уникално, тази технология ще прави чудеса.

 

 

6. Li-Fi
или оптичен метод за безжично предаване на информацията. Макар че тази технология все още не е внедрена, експертите са оптимистично настроени за бъдещето й. Например, специалистите предполагат, че скоростта на предаване на данни чрез Li-Fi ше е сто пъти по-висока, отколкото чрез Wi-Fi, както и че тази мрежа ще е значително по-безопасна, тъй като светлината не може да преминава през стените. Освен това информацията ще може да се предава чрез вече съществуващи осветителни тела, което ще поевтини
технологията значително.

Събитията от А до Я - трето издание

Абонирайте се сега!

Вземете пълен достъп и ще можете да прочетете всички професионални съвети за своя хотел и заведение.Абонирай се!

Реклама

Facebook