29 Март 2024

Вие сте тук

Хотелиерството и ресторантьорството – в дъното на таблицата за заплащане

08.06.2012

 Заплащането в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“ е най-ниско според проучване на Българската стопанска камара от 2010 година, цитирани от economynews.bg.

 

По данни на Националния статистически институт средното заплащане в сектора е 422 лв месечно. За сравнение, един държавен служител взима средно около 731 лв. месечно, докато при частния бизнес заплащането през 2010 г. варира от 583 лв. за първото тримесечие до 605 лв. за второто и третото.

 

Най-добри заплати се получават в сектора „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1. 377 лв. На второ място по добри заплати се нареждат финансистите и застрахователите с 1. 294 лв. на месец, а след тях са служителите в сектор „Далекосъобщения” с 1.283 лв.

Частните мониторингови компании очертават различна картина за заплащането на труда в България. Така например по индустрии най- висока заплата от 585 лв. средно получават в строителния бранш /въпреки кризата/, показват данни на сайта topjobs.bg. На второ място с възнаграждение от 410 лв. са търговците. Следва „Производство” със средна заплата от 404 лв. и администрацията с 315 лв.

Българите са станали по-малко мобилни, но и по-реалистични в очакванията си, показва анкета на Human Capital, проведена сред HR мениджъри на компании от различни бизнес сектори и представители на агенции за подбор. Според наблюденията на Bulwork – компания, специализирана в подбора на ИТ специалисти, професионалистите са станали не само много по-плахи в смяната на работа, а и в търсенето на нови възможности. Няма значителна промяна на предлаганите възнаграждения в ИТ сектора, но компаниите са много по-взискателни. Ако преди са били склонни да наемат човек, който отговаря на 70% на профила, то сега се търси съответствие на 90%.

Като цяло хората, които работят в туристическия бранш, се смятат за персонал с по-ниска квалификация. Колкото и да са търсени, сервитьори и бармани са включени в класацията като персонал с по-нискоквалифициран труд, които представляват 11% от нискоквалифицираните служители.


Статистика /по-ниско квалифициран труд/

17% от работещите са в сферата на услугите, охраната и търговията
16 % са хора без специална квалификация
14% са операторите на машини и съоръжения
23% са продавачи и снабдители
11% са шофьорите
11% са сервитьори и бармани.

Данните са от проучване на БСК

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed