28 Март 2024

Вие сте тук

Хотелиери не могат да кандидатстват за финансиране по енергийна ефективност

19.04.2012

Собственици на хотели не могат да кандидатстват за безвъзмедна помощ за енергийна ефективност. Това каза днес в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, след като представители на сдружение "Съюз на собствениците"- Слънчев бряг настояха държавата да помогне на хотелиерите в тази насока.

Тук става въпрос за европейско финансиране и то е насочено само към многофамилни жилищни сгради. Логиката на европейското финансиране е да има публичен интерес, а не частен и да не се инвестира в сгради, които да генерират печалба от това. В случая хотелиерът трябва сам да санира хотела си, защото това ще доведе до намаляване на разходите за издръжка.

Безспорен факт е, че хотелите, строени по старите изисквания, не са енергийно ефективни, но това е една тотално частна собственост, която не може да бъде финансирана чрез безвъзмездна помощ, заяви Павлова. Тя допълни, че по-скоро може да се подложи на дебат дали програмата "Конкурентноспособност на българската икономика " не може да се разшири и в нея освен подпомагане на малки и средни предприятия, да бъдат включетни и хотелите.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed