20 Апр. 2024

Вие сте тук

Хотелиери и ресторантьори ще плащат по-малко за авторска музика

05.10.2015

С до 25% по-малко ще плащат собствениците на хотели, заведения и търговски обекти за използвана авторска музика. Новите, по-добри условия са договорени между сдруженията за колективно управление на музикални права "Музикаутор" и "Профон" с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), които подписаха днес тристранно споразумение.


Намалението ще засегне над 100 000 обекта. Тарифата ще влезе в сила,  след като бъде одобрена от Министерството на културата за летните обекти от януари 2016 г., а за зимните - от Сезон 2016-2017.


Според организаторите чрез намаляване на ставките в тарифата и с повишаване на контрола над тези обекти ще се постигне по-добра събираемост на авторските възнаграждения. В момента само 10% от заведенията и търговските обекти заплащат за музика, което нарежда България ни на едно от последните места в ЕС по събираемост.


За по-голямо удобство на ползвателите "Музикаутор" и "Профон" предлагат услугите си на принципа "на едно гише". Сдруженията изграждат обща уеббазирана платформа за подаване на онлайн заявки, като по този начин ползвателите ще изпращат само една заявка за сключване на договорите.


На подписването присъстваха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и на културата - Боил Банов. Двамата отбелязаха, че днешното събитие е пример как диалогът дава резултати и ще допринесе за изсветляването на "сивия" сектор и за по-добрата събираемост на възнагражденията от ползване на музика.


Организациите се обединиха и около идеята за промяна в Закона за авторското право и сродните му права, чрез която да се делегират правомощия за извършване на проверки на местните власти и на инспекторатите в търговските отдели и други сходни структури на общините

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed