25 Апр. 2024

Вие сте тук

Холандия е страната с най-обилна и здравословна храна

15.01.2014

България е на 36 място

 

Холандия изпревари Франция и Швейцария като страната с най-питателна, обилна и здравословна храна, докато САЩ и Япония не успяват да се класират сред 20-те най-предни позиции. Това сочи нова класация на неправителствената организация Оксфам (Oxfam), публикувана на нейния сайт.


България заема 36-то място, което си поделя с редица държави като Македония, Аржентина, Колумбия и Северна Корея, посочва организацията.


Чад е на последно място в класацията, обхващаща 125 страни.


"Холандия създаде добър пазар, който дава възможност на хората да имат достатъчно  храна за ядене. Цените са сравнително ниски и стабилни и видът на храната, която хората ядат, е балансиран", посочва експерт на Оксфам, работил по резултатите.


Класацията е изготвена според четири основни критерия: наличност, качество,  достъпност на храната и правилно здраве. Организацията отчита също така дела на децата с тегло под нормата, хранителното разнообразие и достъпа до чиста вода, както и негативни последици за здравето като затлъстяване и диабет.


На предните места в класацията са предимно европейски държави, но Австралия е сред 12-те страни с най-добри резултати, поделяйки си заедно с Ирландия, Италия, Португалия и Люксембург осмата позиция. Великобритания остава на 13-о място заради нестабилността на цените на храните спрямо други стоки.


Сред 30-е страни в дъното на класацията са най-вече африкански държави, както и Лаос (112), Бангладеш (102), Пакистан (97) и Индия (97).

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed