29 Март 2024

Вие сте тук

Туристически клъстер “Зелена България” създаден във Велико Търново

21.11.2011

Двадесет и една къщи за гости и хостели от цяла България създадоха преди дни туристически клъстер “Зелена България”. Инициативата e на туроператори и собственици на бази за настаняване в селски и планински райони.

Целта е да предлагаме единен маркетинг и да гарантираме качество на услугата, каза Маргарита Каишева, учредител на клъстера и председател на регионалната секция на Българската асоциация за алтернативен туризъм /БААТ/.  Очакванията са това да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на хотелите в региона.

Новата структура ще кандидатства с проект по ОП “Конкурентоспособност” за информационни кампании и популяризиране на зеления туризъм и повишаване на имиджа на България като дестинация за алтернативен туризъм. Около тридесетина къщи за гости в страната са носители на учредения от БААТ  сертификат “Зелена къща”, което ги ангажира да предлагат специфични туристически услуги.

Благоприятно за развитието на този вид туризъм е и приемането на 9-процентна ставка за нощувки в къщите за гости и хижите, която се предвижда с промените в Закона за данъка върху добавената стойност. Промените вече са  приет на първо четене. Мотивът е, че по този начин всички потребители на туристическите услуги ще бъдат равнопоставени.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed