25 Апр. 2024

Вие сте тук

Туризмът е един от секторите, перспективни за инвестиции

11.05.2011


Туризмът е един от десетте сектора, които могат да привлекат чуждестранни инвеститори. Това е изводът от научно изследване, което определя секторнатао стратегия за привличане на инвестиции в България. То бе представено във вторник от министъра на икономиката Трайчо Трайков и неговия екип. На форума присъства и премиерът Бойко Борисов.

Икономиката на България трябва да се концентрира върху няколко сектора, в които страната ни би могла да се утвърди като лидер в следващите 10 г. и да привлече чуждестранни инвестиции. Това са: електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, машиностроене, земеделие и хранително-вкусова промишленост, транспорт и логистика, химическа промишленост, фармация и здравеопазване, туризъм.

Целта на стратегията е до 2020 г. България да стигне 60% от европейския БВП на глава от населението. В момента БВП на човек у нас е 30% от средния за ЕС, което я поставя на последно място. “Трябва да направим икономиката и индустрията да носят приходи, защото от тях се плащат пенсии и заплати. Това не е да чакаме дали юни или юли ще спечелим от тотото и от тези пари да дадем”, обясни Борисов.

Приоритетите са избрани на базата на няколко критерия - даденостите на България, глобалните интереси и какви ще бъдат те в следващите 10 г. Според Трайков след кризата инвеститорите в световен мащаб ще се пренаредят и страната ни трябва отсега да намери своята ниша. Конкуренцията е сериозна - за проекти в областта на производството България се бори с 10-12 държави. В областта на аутсорсинга и информационните технологии състезанието е между 30-40 държави.

“Това изследване е помагало за инвеститори. Така те ще знаят, че сме държавата с най-ниски данъци, ще се знае какво имаме като възможности и какви са приоритетите на държавата ни”, каза Борисов.

За последните 20 г. България е привлякла 40 млрд. евро инвестиции, като 2 млрд., или 5% от тях се дължат на приватизацията.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed