29 Юни 2017

Вие сте тук

Тръмп връща ограниченията за пътуванията на американци до КубаАмериканският президент Доналд Тръмп се захваща с премахването на една от най-емблематичните инициативи на неговия предшественик Барак Обама - сближаването с Куба, започнало в края на 2014 година след повече от половин век напрежение, предаде Франс прес.


Той обяви забраната за трансакции с предприятия, контролирани от вездесъщата в сектора на туризма кубинска армия, както и по-стриктно прилагане на ограниченията за пътувания до комунистическия остров.


Трудно е да се оцени точното отражение на ограниченията за пътувания върху кубинския туристически сектор, който е в пълен разцвет.


Близо 300 000 американци са посетили острова през първите пет месеца на 2017 година, което представлява увеличение от 145 процента на годишна основа. През 2016 година Куба е посрещнала 284 937 посетители от Съединените щати - със 74 процента повече, отколкото през 2015 година.


В икономически план се очаква Тръмп да обяви забрана за всякакви финансови транзакции с могъщата Група за управление на предприятията (ГУП - Gaesa) - държавен холдинг, контролиран от въоръжените сили - както и с негови филиали.
Не се очаква да бъдат засегнати пътническите полети и круизните пътешествия.


Твърде чувствителният сектор на туризма  е една от любимите сфери на армията, която управлява авиокомпаниите, хотелите, ресторантите, курортите, агенциите за коли под наем и големите магазини. Двата туристически конгломерата - Гавиота (Gaviota) и Кубанакан (Cubanacan) са част от ГУП, чийто изпълнителен директор, полковник Луис Алберто Родригес Лопес-Кайехас, е зет на кубинския президент Раул Кастро.


Хотелската верига Старууд (Starwood), която преди година откри хотел Шератон (Sheraton) в Куба, се обяви против връщане назад. "Призоваваме администрацията на Тръмп да използва туризма като стратегически инструмент в усилията си да подобри отношенията с Куба, вместо да се връща към политики от миналото", изтъкна на свой ред Арне Соренсон, президента на Мариот интернешънъл (Marriott International).

 

Събитията от А до Я - трето издание

Абонирайте се сега!

Вземете пълен достъп и ще можете да прочетете всички професионални съвети за своя хотел и заведение.Абонирай се!

Реклама

Facebook