25 Апр. 2024

Вие сте тук

Три ретровлака ще се движат между София и Банкя

03.04.2011

Три влакови композиции, движени от ретролокомотив,  ще се движат между София и Банкя, съобщиха от БДЖ. Поради проявения повишен интерес към парния локомотив, който беше пуснат в движение наскоро, БДЖ ще осигури още два дополнителни влака, които също ще се обслужват от него. Влаковете ще се движат през почивните дни и са съставени от седем вагона.

По инициатива на националния железопътен превозвач за популяризиране на историческото наследство на българските железници, от 21-ви март парният локомотив се движи всекидневно между София за Банкя веднъж дневно.
Парният локомотив от серията - 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария, през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Този локомотив е експонат от музейната колекция „Железопътно наследство” на „Холдинг БДЖ” ЕАД. Възстановен е отново за движение в локомотивно депо София през 2003 г. и се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и участия във филмови продукции.

През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-ти септември 1989 г.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed