29 Март 2024

Вие сте тук

Табела "кражба на изкуство" пред забележителности в Турция

26.12.2012

Министерството на културата на Турция поставя информационни табели пред исторически забележителности, които са били откраднати през годините и изнесени в чужбина, съобщи турският информационен сайт Worldbulletin.net


В послание към Франция министерството на културата на Турция вече е поставило табела, гласяща: "това е кражба на изкуство", пред гробницата на султан Селим Втори, която се намира в историческия паметник-музей "Света София". Според публикация във вестник "Радикал" на табелата пише, че керамичните плочки, с които е била украсена гробницата, са откраднати от Франция, която не желае да ги върне.


Тюрбето на султан Селим Втори е построено от известния Мимар Синан, който е бил главният архитект на султаните Сюлейман Великолепни, Селим Втори и Мурад Трети.


Френският зъболекар Албер Сорлен Дорини, който е работел в Истанбул в периода 1882-1896 г., е изнесъл тайно плочките и е поставил там фалшиви. След векове турското министерство на културата е разкрило подмяната и се е обърнало към френското по този въпрос. От Франция обаче твърдят, че керамичните плочки са купени и разполагат с документ за това, вследствие на което турската страна е получила отказ за връщането им.

 


На информационната табела, поставена от турското министерство на културата, пише, че плочките са били изпратени в Париж за реставрация, след което са били подменени с фалшиви. "Плочките, които виждате в момента, са само фалшификат. Това е кражба на изкуство. Оригиналните се намират в парижкия музей Лувър".


Министерството на културата на Турция смята да постави подобни табели и пред други откраднати исторически забележителности.

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed