23 Апр. 2024

Вие сте тук

Сeзонът на тъмната бира започна

04.12.2014

Приятели на бирата дадоха официален старт на сезона на тъмното пиво по време на шестия поред Бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Събитието събра известни лица от артистичните и спортни среди, дипломати, представители на държавните институции и научни организации, много журналисти и мениджърските екипи на пивоварните компании – членове на СПБ.

 

„Тъмното пиво е особено подходящо за консумация през зимата, заради специалните си ароматни кафеени нотки, лека карамалена сладост и плътен вкус. У нас, според проучвания на маркетингови агенции, около 90% от продажбите на тъмна бира в страната се реализират именно в периода октомври – март“, сподели с гостите изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова, която представи и току що публикуваните от Пивоварите на Европа данни за развитието на индустрията през 2013 г. „Въпреки продължаващата стагнация на бирения пазар, през миналата година в страните от ЕС са произведени 383 милиона и 600 хил. хектолитра пиво и са продадени 346 милиона и 200 хил. хектолитра бира. По тези показатели България съответно е на 16 място (по производство) и на 13 място по продажби на пиво”, допълни тя.

 

Отново според информация на Пивоварите на Европа средната консумация на глава от населението за Общността е 71 литра. За България тази стойност е 74 литра, което ни отрежда 13 място в ЕС по този показател. Според същия публичен отчет приходите от производството и продажбите на бира към държавния ни бюджет възлизат на 163 милиона евро. В същото време добавената стойност, генерирана от бирената индустрия в България, се изчислява на 126 милиона евро. Директната работна заетост в пивоварния сектор у нас е 2 500 човека, а индиректната възлиза на 28 900 работни места. От тях 31% са по веригата на доставките, 10% в търговските обекти с продажби за вкъщи и 50% в сектора ХоРеКа.   

 

 Гостите на Бирения салон бяха запознати със специфичните качествени показатели на тъмното пиво. Оказва се, че то е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа два пъти повече антиоксиданти и витамини В комплекс от светлата бира. Тайната на естествено тъмния му цвят се дължи на препичане на малца, което води до карамелизиране на естествените захари. В резултат вкусът на пивото е по-сладък, а в аромата се долавят нотки на кафе и карамел. На бирения салон бяха представени и най-новите марки тъмно пиво за сезона, които се отличават с плътно тяло с рубинен оттенък и приятен послевкус и аромат на плод.

 

Именно заради приятния си карамелен вкус и по-голямата си плътност, тъмната бира е изключително подходяща съставка и за редица ястия. Този факт потвърди кулинарният гуру Ути Бъчваров, който разкри вкусния и натурален свят на пивото и даде ценни съвети за най-добрите комбинации на бира и храна. Изключително атрактивен акцент беше и гигантският съд, изработен от челото на локомотив, произведен през далечната 1907 г. В него телевизионният водещ приготви вкусно ястие с „месце и 30 различни тъмни бири”, което беше толкова атрактивно, че изкуши всички гости на Бирения салон. Накрая кулинарят не пропусна да опровергае мита за „биреното коремче“, като се позова на нашумелите през последните месеци проучвания на български и чуждестранни учени.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed